Goud voor Yke Groener en de estafette jeugd van De Dinkel op slotdag NJJK

Op de laatste dag van de Nederlandse Jeugd- en Juniorenkampioenschappen korte baan is een aantal zwemmers van De Dinkel er weer in geslaagd om het erepodium te halen. Yke Groener (foto) was oppermachtig bij de meisjes junioren op de 200 m. rug en werd in deze leeftijdsgroep Nederlands kampioene in een goede 2.18,54. Goud wonnen ook verrassend Leon van der Geest, Luuk Bos, Lukas Binnekamp en Maquinho Vorst op de 4 x 100 m. vrij estafette jeugd. In een uitstekende tijd van 3.28,50 konden ze de ploegen van PSV en het favoriete Aqua Novio’94 net voorblijven. Daarmee kwam het totaal van de club uit Denekamp op 10 medailles (4 x goud, 2 x zilver en 4 x brons) en dit betekende uiteindelijk de 9e plaats in het medailleklassement.

De andere Twentse clubs hebben het toernooi ook goed afgesloten. Rolf ter Keurs (ZPV de Veene) wist zich in 53,92 als enige van jaargang 2005 te plaatsen voor de finale 100 m. vrij jongens junioren 3-4 (jaargang 2004/2005). In de finale kon hij zich nog verbeteren tot 53,54 en werd hiermee 7e van Nederland. Ook Jesper Bos (WS Twente), Luuk Bos en Maquinho Vorst konden zich op de laatste dag nog plaatsen voor de finales. Jesper werd bij de junioren 9e op de 100 m. school in 1.08,66, terwijl Maquinho op hetzelfde nummer bij de jeugd als 6e eindigde in 1.04,20.

Op de 100 m. vrij bij de jeugd was er voor Luuk de 9e plaats in 53,14. Op de 4 x 100 m. vrij estafette jongens junioren werd WS Twente (Bart Balstra, Niek Hamans, Jesper Bos en Jort van der Vlag) fraai 5e in 3.45,35. De ploeg van ZPC de Hof, bestaande uit Jacco Nijland, Niek Lammertink, Quinten ten Dam en Finn Slinkman, eindigde in 3.53,26 op de 10e plaats. Jort van der Vlag en Niek Hamans deden het ook uitstekend op 50 m. vlinder met een 7e en 8e plek in 26,76 en 26,88.

Op de 100 m. school zwommen Lars Meijer (ZPC de Hof), Rolf ter Keurs en ploeggenoot Kieran de Heer allen ruim onder de 1.10 en voldeden daarmee aan de verwachtingen. Na een geslaagde 50 m. vrij wist Iris Timmermans (Het Ravijn) ook op de 100 m. vrij in 1.01,68 (16e plaats) een goed resultaat neer te zetten. Tilita Knol (VZ&PC Vriezenveen) zwom een mooie 1.18,27 op de 100 m. school, maar met haar 12e plek kon ze zich net niet kwalificeren voor de finale van de snelste 10. Hetzelfde geldt voor haar clubgenote Maudé Lesscher (14e op 50 m. vlinder in 29,48 en 16e op 100 m. vrij in 59,77).

Bij de junioren 1-2 werd voor het eerst een klassement over 9 verschillende afstanden gezwommen. Bij de jongens eindigde Tiede Groener (de Dinkel) met 3766 punten op de 8e plaats, maar hij was daarmee wel de beste van zijn jaargang 2007. Voor Wout Koops (WS Twente) was er uiteindelijk de 19e plek met 3340 punten. Hannah Markovinovic (WS Twente) eindigde bij de meisjes als 13e met 3916 punten, terwijl Barbara Broekhuis (de Dinkel) 3640 punten scoorde.

Volgend weekend wordt in Amsterdam de Swim Cup georganiseerd. Bij deze wedstrijd heeft de nationale zwemtop op de langebaan (50 m. bad) de kans om limieten voor de Olympische Spelen 2020 en andere internationale toernooien te zwemmen. Ook de zwemmers van het KNZB-Opleidingscentrum in Hengelo zullen in het Sloterparkbad in Amsterdam aan de start verschijnen.