Mirjam Pol wint Balkan rally 2019

Mirjam Pol, de zevenvoudige Dakar rally deelneemster liet zich tijdens de laatste etappe-dag van de Balkan rally niet van de wijs brengen, ze wist haar koppositie te behouden en werd de eerste vrouwelijke winnaar van de Balkan rally 2019. Eerder dit jaar won zij ook, als eerste vrouwelijke motorrijdster, de Breslau rally. Mirjam Pol laat met deze overwinning zien dat zij niet onder doet voor een heel veld aan internationale motorrijders.

De Nederlandse over haar overwinning: “Het is me niet cadeau gegeven, zeg. Ik heb toch echt verschrikkelijk hard moeten rijden, het was een moeizame overwinning. Toen ik op de tweede dag een goede klassering had, zag je deelnemers kijken, ze hadden hier in het bivak zoiets van; ‘ja maar dat kan niet, we moeten hoe dan ook voor die Pol blijven’. Vanaf dat moment kreeg ik zoiets van ‘en ik geef me zomaar niet gewonnen’. Ik heb m’n best gedaan en meer dan mijn best kon ik niet doen. Wel belangrijk om te winnen is dat je niets ernstigs meemaakt en op de motor blijft zitten. En dat is gelukt!”

Het doel van de Nederlandse motorrijdster met het rijden van de Balkan rally en hiervoor de Breslau rally is tweeledig. Pol zegt hier zelf over: “Alles staat bij mij in het teken van de Dakar rally. Daar doe én laat ik alles voor. Die zwaarste rally ter wereld is voor een motorrijder hetzelfde als deelnemen aan de olympische spelen voor andere topsporters. Om in januari optimaal voorbereid aan de start van de Dakar te verschijnen, zijn rally’s zoals de Balkan rally en de Breslau rally erg belangrijk. Als training maar ook om mijzelf in de kijker te rijden. Want het draait elke keer weer om het budget dat ik rond moet zien te krijgen. Een visueel cirkeltje: er is budget nodig om dit soort wedstrijden te rijden zodat ik kan laten zien wat ik kan. Zodat er vervolgens sponsoren naar voren stappen die zeggen: ‘Mirjam wij begrijpen het en willen je ondersteunen’. Dit jaar heb ik twee grote internationale rally’s gewonnen en alle kerels eruit gereden. Ik geniet veel respect van mijn mannelijke collega’s, ik ben zeker niet de snelste rijder maar ik rij wel met m’n koppie en dan kom je dus ook heel ver. Nu alleen die hoofdsponsor nog zien te vinden…”.

Dakar 2020

De nieuwe Dakar rallymotoren zijn binnen en worden ingereden en getest in Spanje en Marokko. “Als zij terug zijn, ga ik mijn motor inrijden en de veringen afstellen. De tijd gaat zo snel, voor je het weet sta ik alweer op de Pre-Proloog en daarna moeten de motoren alweer worden ingeleverd en gaat alles op transport richting Saudië Arabië voor Dakar 2020!”, laat Mirjam weten.

fotocredits Rallymaniacs / Marcel Vermeij.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer