Amicitia begint met verlies uit bij Noviomagum

Na vele jaren stabiel spelen in de Overgangsklasse moest Amicitia na de degradatie vorig seizoen nu een stapje lager beginnen in de veldcompetitie, de Eerste Klasse. De nieuwe Amicitia trainer/coach Patrick Hage kende uit eerdere ontmoetingen de eerste tegenstander van het seizoen Noviomagum uit Nijmegen en wist dat het een lastige opponent kan zijn. De Vriezenveense formatie speelde een goede seizoen voorbereiding. Er werd veel geoefend en op basis van die resultaten werd vol vertrouwen afgereisd naar Nijmegen.

Amicitia begon voortvarend en stond binnen twee minuten 0-2 voor. Noviomagum kwam al snel terug tot 2-2, maar de oranjekragen liepen binnen tien minuten spelen weer uit naar 3-7. Niets aan de hand op dat moment, maar Amicitia vergat daarna de vele kansen af te ronden. Mede daardoor stelde het Noviomagum in staat om terug op gelijke hoogte te komen (7-7). Vlak voor rust werd er om en om gescoord, waarbij de Nijmegenaren toch nog aan het langste eind trokken. Ruststand 10-9.

Amicitia moet duidelijk wennen aan het spel in deze klasse. Dat is anders en bij vlagen behoorlijk fysiek met zelfs een terechte Nijmeegse gele kaart tot gevolg. De arbitrage zonder assistent is bovendien een gemis. Maar bovenal moet Amicitia bij zichzelf te rade gaan over de speelwijze. In de tweede helft werden er opnieuw legio kansen gemist waardoor het verschil beperkt bleef tot een of twee doelpunten. Wel steeds in het voordeel van Noviomagum.

Halverwege kwam Amicitia via een benutte strafworp terug tot 14-13. Enkele minuten later miste het een strafworp voor de gelijkmaker. En daarna ging het helemaal mis voor de Vriezenveners. Noviomagum speelde het slim en vooral via hun ervaren heren liep het uit tot 18-13. In de slotfase probeerde Amicitia uit alle macht om in te lopen. Bij een pittig gevecht om de bal met zijn tegenstander liep Sem Hoopman een flinke hoofdblessure op. Zelfs een ziekenhuisbezoek bleek noodzakelijk. Na veel commotie werd de wedstrijd hervat. Dat er door beide ploegen in de resterende minuten nog twee keer werd gescoord was alleen belangrijk voor de statistieken. Eindstand 19-14.