NEO keert na ruim tien jaar terug in de tweede klasse

Wat een geweldige afsluiting van het jubileumjaar! NEO keert na ruim tien jaar weer terug in de tweede klasse. Op het prachtige complex van Rohda Raalte en voor een kleine 1000 man werd na een goede eerste en matige tweede helft met 2-1 gewonnen van Sc Overwetering dat hierdoor helaas een stap terug moet doen. Op basis van het eerste bedrijf, alsmede het feit dat NEO veel meer kansen creëerde dan de ploeg uit Olst, was de overwinning verdiend.

Nadat Twan Weghorst al in de eerste minuut flink werd getorpedeerd waren de eerste kansen voor NEO. Weghorst produceerde een halve omhaal die het doel ruim miste, Mauro Lohuis probeerde het met een te korte lob en een schot van Max Brunninkhuis bracht doelman Paul Vlaskamp niet in de problemen.

Na een kwartier kwam Overwetering echter uit het niks op voorsprong. De gevaarlijkste aanvaller van Overwetering, Stefan Hekman, schoof Mauro Lohuis met een wel heel forse duw aan de kant en het daaropvolgende schot kon niet klemvast gekregen worden door Bob Peterman. Zijn reactie op de rebound was superieur, maar vervolgens huppelde de bal via de schenen van Henri Rozen toch over de doellijn: 0-1.

Lang bleef de achterstand niet op het scorebord. Max Brunninkhuis stuurde Bjorn Tijhuis met een subtiele pass weg en diens voorzet werd maar half verwerkt waarna Twan Weghorst de bal in het dak van het doel pompte: 1-1.

NEO bleef de bovenliggende partij en had wellicht een penalty verdiend toen Twan Weghorst wel heel opzichtig werd voorkomen de bal te spelen. Maar het overwicht leidde nog voordat een half uur was gespeeld wel degelijk tot een voorsprong. Na een overtreding op het middenveld posteerde Max Brunninkhuis zich achter de bal. Met veel gevoel vloog het leer het strafschopgebied in waar Robin Oude Kamphuis net eerder bij de bal was dan de ver uit zijn gekomen Vlaskamp en via de kruin van de NEO-aanvoerder vloog de bal het lege doel in: 2-1. Een emotioneel moment voor de captain die de goal opdroeg aan zijn overleden moeder.

Als NEO iets secuurder was geweest was de tweede helft een formaliteit geweest, maar een poging van Jochem Stam werd nipt geblokt, Rick ten Tusscher was in een lastige hoek de keeper al gepasseerd, maar kwam hem helaas nog een keer tegen, Max Brunninkhuis schoot over en datzelfde deed Twan Weghorst op slag van rust ook.

De eerste tien minuten na de pauze leek NEO door te willen drukken. Jochem Stam en Rick ten Tusscher zagen hun pogingen op het laatste moment geblokt en Ron Spoler speelde na een mooie actie de bal net iets te ver voor zich uit waardoor Vlaskamp kon ingrijpen.

Overwetering ging opportunistischer spelen en gooide de bal meerdere keren de doelmond in, waar Steven Zonder, Jesse Keur en Robin Oude Kamphuis echter heer en meester waren en de ploeg van Sander Poll kreeg dan ook nauwelijks echte kansen. Integendeel, de ruimtes werden groter en groter en NEO kreeg keer op keer zeeën van ruimte waar jammer genoeg geen enkel rendement uit gehaald werd. Ondanks een paar overtalsituaties verzuimde NEO de wedstrijd in het slot te gooien.

De mooiste aanval van de tweede helft, via Max Brunninkhuis en Twan Weghorst, deed de bal belanden bij Jochem Stam die rakelings naast schoot. Zo rakelings dat de omroeper van dienst hem zelfs als doelpunt afkondigde.

In de laatste fase werd zelfs doelman Vlaskamp mee naar voren gestuurd, maar ook hij kon geen potten breken. Zelfs na een terechte rode kaart, overigens al in blessuretijd, kwam de zege niet meer in gevaar en na 94 minuten kon NEO de luid bejubelde promotie gaan vieren.

Aan een turbulent seizoen kwam een prachtig slot. Het verlies van Ben de Boer lopende het seizoen en het overlijden van Birgit Oude Kamphuis vorige week hakte er best in, daarnaast past ook trots over een over het algemeen genomen uitstekend seizoen, waarin NEO meermalen de complimenten kreeg en nu gelukkig ook de zo vurig gehoopte promotie.