NEO wint met 4-2 van Eilermark dat het kampioenschap een week moet uitstellen

De belangen waren groot op ’t Wooldrik. Eilermark had aan een punt genoeg om de titel binnen te halen en NEO wilde de minieme kans op de titel intact houden. Miniem, want normaliter gaat Eilermark volgend week thuis van Twenthe Goor winnen.Onder toeziend oog van de mannen van NEO 5, die ’s ochtends de titel hadden binnen gehaald, begon NEO geconcentreerd aan het duel. Eilermark wachtte rustig af en gokte op de counter via de razendsnelle Dehly Nahrwold en Yannik de Vries en de balvaste Farough Saadi.

Na tien minuten was het bijna raak. Bjron Tijhuis stormde op richting achterlijn en zijn messcherpe voorzet kon ternauwernood gepareerd worden door goalie Ken Berends. Een minuut later was het wel raak echter. Een vrije trap van een meter of twintig leek verkeerd beoordeeld te worden door dezelfde Berends, want ineens lag de inzet van Jochem Stam in het net.

De eerstvolgende aanval van Eilermark bepaalde een beetje de sfeer van het verdere verloop van het duel. Yannik de Vries kon door het midden opstomen richting Bob Peterman en Bas Smits probeerde dat via een uiterste tackle te voorkomen. De Vries kwam ten val, maar arbiter van dienst Arnoldus vond het een opgezochte strafschop en liet doorspelen. Van de kant bekeken een discutabele beslissing.

NEO speelde de eerste twintig minuten erg goed, maar wist in het restant van het eerste bedrijf eigenlijk niet goed wat het met de voorsprong aan moest, hetgeen resulteerde in wat halfslachtig voetbal waardoor Eilermark steeds dreigender werd. Na appèl voor een strafschop voor hands en een goede kans voor Saadi vel vlak voor rust de verdiende 1-1. Een verre ingooi van de linkerkant werd doorgekopt en bij de tweede paal kon Albou Mohammed de bal binnenwerken.

NEO bewaarde de mooiste aanval tot de laatste minuut van de eerste helft. Via diverse stations kon Bjorn Tijhuis, zo ongeveer vanaf de achterlijn, voorzetten en de bal werd van dichtbij door Jesse Keur binnen gewerkt. Om onverklaarbare redenen meende de Eilermark-assistent voor buitenspel te moeten vlaggen, hetgeen door Arnoldus werd overgenomen.

Na de rust kwam Eilermark na vijf minuten op voorsprong. En wie anders van de tandem de Vries/Saadi was daarvoor verantwoordelijk? Jannik de Vries verlengde een lange pass met een prachtig hakje richting zijn kompaan die Bob Peterman met een diagonaal schot op de proef stelde. Helaas kon Peterman de bal niet klem krijgen en de Vries prikte de afvallende bal tegen de touwen: 2-1.

De gasten konden slechts een paar minuten genieten van de voorsprong. Een lange pass op Ron Spoler deed doelman Ken Berends besluiten uit te komen. Hij was een fractie te laat en kreeg de bal, al springend, tegen zijn arm. De daaropvolgende rode kaart was een logische consequentie. Daarmee was het leed nog niet geschied voor Eilermark, want de toegekende vrije trap werd fraai ingeschoten door Max Brunninkhuis: 2-2

Inmiddels had van Holland aanvallend gewisseld en Bas Spenkelink ingebracht voor Steven Zonder, daarmee de nodige risico’s te nemend. Logisch, want met een gelijkspel zou NEO niets opschieten. Al eerder was Wout Deterd ingevallen voor de op het oog fiks geblesseerde Bas Smit.

NEO bleef de bal voorzichtig rondspelen, daarmee voorkomend dat Eilermark succesvol kon counteren. Aan de andere kant leverde dat spel voor de thuisclub weinig kansen op. Uiteindelijk werd het geduld van NEO beloond. Een schot van Wout Deterd werd in de rebound verzilverd door Bas Spenkelink: 3-2.

Wesley Sanders, de coach van Eilermark, dirigeerde meteen Jordi Holtkamp naar het front om de ervaren verdediger korte tijd later te wisselen voor een aanvaller. Een paar hoge voorzetten leverden echter nauwelijks gevaar op. De gasten appelleerden vlak voor het eind nogmaals fel voor een strafschop. Kenneth Cooper kopte een bal door en Robin Oude Kamphuis kreeg de bal van dichtbij tegen zijn arm. Van te dichtbij, zo oordeelde arbiter Arnoldus en liet doorspelen.

In de extra tijd strooide invaller Sean Niemeijer nog wat zout in de Glanerbrugse wonden. De JO19-1-speler dreigde de bal te verspelen, stoorde goed en kwam in vrije positie opnieuw in balbezit. Zijn strakke schuiver zorgde vervolgens voor de 4-2.

NEO houdt derhalve de druk op Eilermark dat volgende week moet winnen van Twenthe Goor dat nacompetitie moet gaan spelen, maar de eerste ronde daarvan nog wel kan ontlopen door Reunie onder zich te houden.