SDO wint in Sibulo bloedstollende derby van KIOS ’45

Afgelopen zaterdag stond voor SDO de uitwedstrijd in het nabijgelegen Sibculo tegen het eerste team van de plaatselijke korfbal vereniging, KIOS ’45, op het programma. De Westerhaarders wilden in deze streekderby winnen van de Sibculose ploeg, dat bij aanvang van het duel koploper was. De thuisploeg moest winnen om de koppositie vast te houden. SDO was daarentegen terug te vinden halverwege de ranglijst, bij de Westhaarders zat er dus niet zoveel druk op. Dit seizoen speelden de ploegen al drie maal tegen elkaar. Het eerste duel eindigde in een gelijkspel, de tweede wedstrijd werd gewonnen door SDO en KIOS won de laatste confrontatie tussen de twee rivalen. Het beloofde dus een mooie en spannende pot korfbal te worden. Bij SDO waren een aantal veranderingen in de beginopstelling. Zo keerde Henk Jan Otten terug in de basis en had trainer Jan Nijkamp een aantal tactische wissels toegepast in de vak samenstellingen.

Onder prima weersomstandigheden, lekker zonnetje en vrijwel geen wind, floot de dienstdoende scheidsrechter iets na 16:00 uur voor het eerst. Het vele publiek dat afgekomen was op deze wedstrijd, zag dat de ploegen in de beginfase aan elkaar gewaagd waren. Beide ploegen stonden goed te verdedigen waardoor de doelpunten erg schaars waren in de beginfase. KIOS wist als eerste de korf te vinden na het benutten van een vrije bal.

SDO antwoordde meteen met een doelpunt uit een doorloopbal. Na de vakwissel was het even zoeken voor beide teams. Geen van beide ploegen wist een gaatje te slaan. Na 20 minuten was het pas 2-2. De verdedigende tactieken van beide teams pakten goed uit. SDO wist veel verdedigende rebounds te pakken waardoor KIOS vaak éénschotsaanvallen had. Aan de andere kant hadden de SDO’ers het moeilijk met de manier van verdedigen door de thuisploeg. Mede hierdoor werd er in de slotfase van de eerste helft niet veel meer gescoord. De ploegen gingen het een 4-3 tussenstand, in het voordeel van KIOS, richting de kleedkamers om te rusten.

Na rust was het SDO dat het inititief nam. De ploeg kwam vrijwel meteen gelijk met KIOS, 4-4. Daarna was het KIOS dat de korf wist te vinden, 5-4. Daarna waren het de Oranjehemden die drie keer op rij tot scoren wisten te komen en zo de achterstand om wisten te buigen in een voorsprong, 5-7. In de fase die daarop volgde was het KIOS dat veerkracht toonde en op routine weer naast de Westerhaarders kwam, 7-7. Toch knakte de uitploeg niet, en wist niet veel later weer op voorsprong te komen, 7-8. Opnieuw wist KIOS niet veel later weer gelijk te maken, door een doelpunt uit een kleine kans.

Met nog 10 minuten te spelen was er nog van alles mogelijk, 8-8. Toch was het SDO dat in de slotfase de wedstrijd naar zich toe trok. De jonge ploeg bracht de juiste mensen in stelling en maakte de goede keuzes. Brian Slaghuis was de gevierde man. Met 2 doelpunten, een doorloopbal en een schot, zorgde hij samen met zijn teamgenoten voor het beslissende gaatje, 8-10. KIOS wist nog wel een doelpunt te maken, maar kreeg geen kans meer om er toch nog een gelijk spel uit te slepen. Na 70 minuten met veel strijd en passie floot de arbiter voor het laatste. Eindstand KIOS – SDO 9-10.

Een knappe en zeer verdiende overwinning voor SDO. De jonge ploeg, met een gemiddelde leeftijd van onder de 20 jaar, speelde erg volwassen en toonde veel vechtlust. De Oranjehemden beloonden zichzelf met een overwinning op de ‘buren’. Na de overwinning vorige week tegen SGV en afgelopen zaterdag tegen KIOS, heeft de ploeg de smaak te pakken. De ploeg van Jan Nijkamp wil meer, om zo nog naar boven te kunnen kijken op de ranglijst. Volgende week zaterdag, 28 april, speelt de ploeg in Wageningen tegen het eerste team van de studenten vereniging Débaldérin