DETO Twenterand plaatst zich voor halve finale Tukker Cup

Onder ideale omstandigheden maakten beide ploegen er afgelopen dinsdagavond een voor het redelijk talrijk opgekomen publiek onderhoudend “potje” van. DETO, sinds jaar en dag een grootmacht in het Twentse zaterdagvoetbal, wist uiteindelijk via een 2-5 overwinning de halve eindstrijd van de eerste editie van de Tukker Cup te bereiken.

De belangen van beide ploegen waren verschillend. Waar de gasten door het binnenhalen van de eerste periode reeds verzekerd zijn van deelname aan de nacompetitie en geen aanspraak meer kunnen maken op de titel, zijn de Denekampers nog volop in de race om een prijs. Om die reden was van te voren afgesproken dat werd afgeweken van de regel om max. 5 spelers te mogen wisselen. Bij de thuisploeg werden spelers met lichte (spier)klachten gespaard en werd de selectie aangevuld met spelers uit het tweede en de A-jeugd.

Hoewel zichtbaar was dat de gasten met spelers als Lesley Nahrwold, Quas Shayesteh, Coplan Souamaore en Kevin Aman over de nodige (betaald) voetbal ervaring beschikt, waren de krachtsverhoudingen in de eerste helft minimaal. Zo kwamen de Denekampers binnen 5 minuten brutaal op voorsprong nadat jeugdspeler Mart Blokhuis met een uitstekende voorzet goaltjesdief Jouri Mensink in stelling bracht die met een uithaal in de kruising de keeper kansloos liet.

Het spel golfde heen en weer en nadat de gasten via een soortgelijke goal op gelijke hoogte waren gekomen, wisten beide ploegen voor rust nog een keer te scoren. Het was wederom Jouri Mensink die goed voorbereidend werk van Bauke Haarhuis afrondde en zijn ploeg de voorsprong bezorgde. Op slag van rust wisten de gasten uit een strafschop gelijk te maken, een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen gedurende de eerste 45 minuten.

In de rust wisselden de Denekampers 6 spelers. Het was met name in organisatorisch opzicht even zoeken hetgeen er mede toe leidde dat DETO de wedstrijd binnen 10 minuten in haar voordeel besliste. Twee ongelukkige momenten in de gewijzigde verdediging van de gastheren werden door de Vriezenveners genadeloos afgestraft.

Vanaf dat moment werd het krachtsverschil pas duidelijk. De thuisploeg richtte zich in het middengedeelte van het tweede bedrijf nog wel een keer op, hetgeen resulteerde in een drietal opgelegde kansen waaruit men niet wist te scoren. Uiteindelijk was het de ploeg van trainer Jos van der Veen dat nog een vijfde en laatste treffer liet aantekenen en daarmee de eindstand op 2-5 bracht.