Kerstmis

Door op december 25, 2017

Kerstmis. Wat betekent eigenlijk kerstmis voor u, voor mij? Gewoon twee vrije dagen of toch twee dagen om terug en vooruit te blikken? Of misschien toch dagen om ergens bij stil te taan. Stil te staan bijvoorbeeld waarom er nog steeds voedselbanken zijn, stil te staan bijvoorbeeld waarom er nog steeds kinderen zijn die niet aan sport kunnen doen. Kinderen waarvan de ouders de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen, laat staan de kinderen naar een sport kunnen sturen. Niet omdat de sport zo duur is, maar gewoon omdat ze het niet kunnen betalen.

Wordt het misschien daarom niet eens tijd om een Serious Request te houden voor deze groep kinderen die het ook hard nodig hebben om mee te komen in de maatschappij? Want juist een sportvereniging vervult een sociaal en maatschappelijke functie. Maar ook sportverenigingen hebben het moeilijk om kader te vinden, laat staan de (geldelijke) middelen hebben om kader op te leiden. Het zou alleen daarom al een mooie geste zijn dat NOP-radiochef Jurre Bosman eens aan zijn eigen landgenoten gaat denken als hij toch denkt aan een andere opzet om geld in te zamelen voor een goed doel.

Kerst is, zoals ik al heb gezegd terug en vooruitblikken. Maar valt er wel zoveel, met name in de sport, terug en vooruit te blikken? Oh ja, we hadden onze “Leeuwinnen” die in ons eigen “Tukkerland” Europees kampioen zijn geworden, we hadden natuurlijk ook onze handbalsters, volleybalsters en hockeysters om er een paar te noemen die weer top waren. We hadden natuurlijk ook onze wielrenner, Tom Dumoulin en bij de dames Chantal Blaak. Onze schaatsers en schaatssters die weer mee deden om de medailles en misschien vergeet ik er nog een paar, maar dat is mij vergeven, want echt zoveel te juichen was er Internationaal in 2017 niet.

Onze voetballers, volleyballers, handballers en hockeyers, ze vielen allemaal tegen of nog beter gezegd ze vielen als team gewoon door de mand. Om alleen maar eens te kijken naar het voetbal. Eind 2017 en “we” zijn Internationaal overal uitgeschakeld. Kijk eens naar onze voetbaltrainers/coaches. De één na de ander moest in het buitenland al het veld ruimen. Zijn zij niet zo goed meer? Ik denk dat de anderen gewoon beter zijn geworden en dat onze manier van aanpak een achterhaalde zaak is.

Dit verschijnsel doet me denken aan de tijd dat onze rolstoelbasketballers en rolstoelbasketbalsters in de jaren 1980/1990 niet te verslaan waren. Landen als Duitsland, België en Engeland werden overlopen, werden gewoon weg gespeeld. En nu, ja ze zijn weer aan het terug komen en bij de dames spreken we weer een woordje mee. Met andere woorden trainers/coaches, voetballers, hockeyers, volleyballers, handballers, ga eens voor de spiegel staan en zeg dan tegen jezelf: “ik kom terug”.

Kerst. Toch even vooruitblikken. Hierboven heb ik al geschreven dat er wat veranderd moet worden in onze manier van aanpak. Belangrijk bij deze aanpak zal ongetwijfeld de video gaan worden. De video voor zowel het analyseren, maar ook ter ondersteuning van de scheidsrechter in het veld. Ondersteuning in het veld, maar dan wel minimaal met regels die al voor het hockey gelden en niet, zoals nu bij het voetbal waar alleen de scheidsrechter kan bepalen of er hulp in wordt geroepen, met uitzondering dan van Björn Kuipers die Bas Nijhuis, Tukkers onder elkaar, prima ondersteunde, toen de Enschedeër geen strafschop gaf maar uit de beelden bleek dat er wel terdege sprake was van een overtreding binnen de zestien. Genoeg werk aan de winkel in 2018 dus voor o.a. Van Egmond en zijn club, maar ook voor alle andere sporten die van de video(ref) gebruik van maken. Er moet een cultuuromslag komen met name in het denken, maar vooral in de uitvoering. Af van het “ik” weet het beter en werken aan “samen weten wij het beter”.

Ik wens u Prettige Kerstdagen en een Voorspoedig en Sportief 2018.

 

Over