‘one huuuunnnnddddrrreeed and eightyyyyyyyyyyyy’

Door op december 14, 2017

Bijna is het zover. Het PDC WK darts 2017 in Alexandra Palace te London! “Maar Thijs, het WK darten heeft toch niets met sport te maken? En dit is toch een sport column” Ik hoor het u zeggen…..Al verschillen de meningen over het wel of niet zijn van een sport als het om darten gaat. Als je naar Enschede afreist om in de Veste een sportieve avond te beleven kom je 9 van de 10 keer ook van een koude kermis thuis. In huize Kemperink staat de tv de laatste twee weken van het jaar vaak afgestemd op het darten. En nee, Kemperink vind darten ook niet zozeer een sport. Ik vind het gewoon heerlijk om te zien dat een zaal vol mensen een topavond heeft.

Het darten is carnaval ‘2.0’. Geen hooligans die elkaar de kop inslaan. Het publiek kan voor aanvang van een partij voor speler A zijn. Mocht speler B een mooier opkomstdansje of liedje hebben, wordt er zo geswitched en is iedereen voor speler B. En ik wil niet het onderwerp van gesprek in een nieuwe #metoo discussie worden. Maar de opkomst van de darters richting het podium kijk je als man nou niet bepaald vanwege de zwaargewichten in hele grote, wijde shirts.

De ‘walk-on’ dames zijn de publiekstrekkers van het WK darts. Neem alleen al de boezems van de dames. Oké, de meesten zijn nep en daardoor is de opkomst ook echt een risico. Ik bedoel.  Die heren hebben allemaal 3 pijltjes in hun hand. Voor je het weet schiet er per ongeluk één uit met z’n arm en vliegt er zo’n dame door de zaal……  Ik vind het heerlijke makkelijke televisie. En de dames zijn precies van het type waar je geen relatie mee wilt, maar je ze graag terugziet in films waarvan je eigenlijk niet toe wilt geven dat je er naar kijkt. En laten we vooral The Voice niet vergeten. De stem van mastercaller Russ Bray, wanneer de zoveelste ‘one huuuunnnnddddrrreeed and eightyyyyyyyyyyyy’ wordt gegooid is geweldig! Die man moet wel meer dan drie pakjes shag per dag in z’n longen wegstampen om zo’n stem te hebben.

De eerste ronde wedstrijden sla ik over. Nou ja, ik kijk even snel naar de dames bij de opkomst en ga dan iets voor mezelf doen. Pas wanneer het spannender wordt begin ik met kijken. Want het is, wat je mening over darten ook is, echt knap wat die heren staan te doen. Er worden gigantische gemiddeldes gegooid. De hoge finishes vliegen je om de oren. Maar het is vooral knap omdat je jezelf als darter moet concentreren terwijl er een paar meter achter je duizenden dorpsgekken hun kelen naar de gallemiezen staan te schreeuwen. Ikzelf heb ook een aantal jaren gedart en weet hoe moeilijk het is. Ik kon overigens best aardig gooien. Maar voor een echt topniveau kwam ik nog wel een kilootje of 45 tekort.

Of ik een favoriet heb? Nou ja, ik gun het Raymond van Barneveld wel om een keer weer succes te hebben in de sport die hij populair heeft gemaakt in Nederland. Een rechtstreeks gevecht van Taylor winnen zou voor hem werelds zijn. Het is het laatste WK van de 16-voudig wereldkampioen. Doe hem maar pijn Barney! Van Gerwen heeft nog kansen genoeg op vele titels. Eén ding weet ik zeker. Op 1 januari zit ik, zoals elk jaar, bij m’n pa op de bank met een Nieuwjaarsborrel en zak borrelnoten. Ladies en gentlemen: Let’s play darts!

Foto: Visschedijk

Over