Headlines

Oude Luttikhuis: “Het is niet onmogelijk dat we sporters op de OS 2024 hebben”

Door op december 13, 2017

Taekwondo Oude Luttikhuis. Wanneer opgericht?

Taekwondo Oude Luttikhuis is in 1974 opgericht door Ben Oude Luttikhuis.

Alleen wedstrijdsport of ook recreatief?

Bij Taekwondo Oude Luttikhuis is het mogelijk om taekwondo, zowel recreatief als op wedstrijdniveau, te beoefenen. Ook binnen de wedstrijdsport is het weer mogelijk om op diverse niveaus deel te nemen. Zo zijn er al wedstrijden voor kinderen vanaf 6 jaar met witte band (beginners). Daarnaast acteren we ook op internationaal niveau, waaronder EK’s en WK’s. Op recreatief gebied is het ook mogelijk om te trainen en is het geschikt voor alle leeftijden. Zo trainen er op dit moment kinderen vanaf 6 jaar t/m volwassenen van 70 jaar. Men kan verschillende doelen hebben om te trainen, bijvoorbeeld om de zwarte band te halen, om lichamelijk fit te worden en te blijven, of voor het plezier en sociale contacten.

Taekwondo wordt nog weleens vergeleken met vechtsport. Wat vindt Oude Luttikhuis?

Taekwondo is een sport waarin respect en discipline de meest belangrijke elementen zijn. Dit ziet men ook terug in zowel de trainingen als de wedstrijden. Binnen de wedstrijden gelden duidelijke regels waar iedereen zich aan dient te houden. De regels gelden voor zowel spelers, coaches als supporters. Spelers leren door middel van toegestane technieken om punten te scoren bij een ander en op deze manier een wedstrijd te winnen. De focus ligt onder andere op techniek, plaatsing, snelheid, kracht en timing. Een techniek wordt binnen de wedstrijdsport vooral geplaatst om een punt te scoren en niet om een tegenstander pijn te doen. Men draagt ook goede bescherming tijdens de wedstrijden. In die zin onderscheidt taekwondo zich van een vechtsport en heeft zich daardoor dan ook kunnen ontwikkelen tot een Olympische sport.

Binnen de trainingen op recreatief niveau kan men, zie vorige vraag, verschillende doelen hebben om voor te trainen. De trainingen zijn dan ook zeer toegankelijk voor iedereen. De nadruk ligt op het gezamenlijk oefenen van verschillende technieken en het samen bereiken van persoonlijke doelen.

Is taekwondo een blessure gevoelige sport?

Wanneer men de trainingsbelasting niet afstemt op de belastbaarheid van de sporter is er een kans op blessures, maar dit geldt voor iedere sport/belasting. Men is bij taekwondo goed beschermd en daardoor valt het aantal blessures mee.

Is taekwondo een dure sport als je alleen al kijkt naar de kleding?

Nee, als je begint aan taekwondo heb je een zgn. ‘dobok’ (wit taekwondopak) nodig en dat is eigenlijk alles. Uiteindelijk heeft men ook scheen- en armbeschermers nodig, maar deze zijn niet heel duur en men kan er jarenlang mee doen. Wil men wedstrijden doen, dan heeft men nog een aantal zaken nodig, maar meestal is dit een eenmalige aanschaf.

Vervult taekwondo Oude Luttikhuis ook een maatschappelijke/sociale functie of gaat ze dat misschien in de toekomst doen?

Wij zijn een erkend leerbedrijf en het is dan ook mogelijk om een maatschappelijke stage bij ons te doen. Daarnaast worden er diverse activiteiten georganiseerd om onze jeugd uit te dagen en beweging te stimuleren waarbij vele vrijwilligers betrokken zijn.

Hoeveel trainers heeft de school of is alles in één hand?

Bij Taekwondo Oude Luttikhuis zijn onder leiding van Thijs Oude Luttikhuis, de hoofdtrainer, nog ongeveer 10 trainers actief. Zij verzorgen ook lessen en ondersteunen bij diverse activiteiten zoals examens en wedstrijden.

Kent taekwondo een zelfde soort gradatie als bij judo en zo ja, hoe verkrijg je die?

Ja, de gradatie is te vergelijken met die bij judo, de kleuren zijn alleen iets anders. De volgorde bij taekwondo is wit-geel-groen-blauw-rood-zwart. Met steeds een halve band/stap; van wit  wit-geel, en van wit-geel geel enz. Om een volgende band te behalen moet men examen doen. Voor iedere band zijn er bepaalde eisen waaraan men moet voldoen: zoals stijlvormen, traptechnieken en zelfverdedigingstechnieken. Deze examens kan men op de club doen. Het uiteindelijke zwarte band examen doet men nationaal bij de taekwondobond Nederland. Binnen de club leiden wij hiervoor mensen op middels een speciaal examenprogramma beginnend bij de witte band richting de zwarte band.

Hoe ziet een training er ongeveer uit?

Een training begint met een warming up en stretching, zodat men goed warm is en het lichaam is voorbereid op de komende belasting. Daarna is er erg veel variatie in de training en is het moeilijk om te omschrijven hoe een training eruit ziet. De varianten zijn onder andere: het oefenen van traptechnieken, stijlvormen of zelfverdedigingstechnieken, het werken aan kracht en of conditie, maar ook het doen van sparringsoefeningen. Tevens verschillen de trainingen ook per doelgroep waaraan wordt lesgegeven, denk hierbij aan kinderen, recreanten of wedstrijdmensen.

Al bekende sporters voortgebracht?

Als club hebben we een rijke historie voor wat betreft het voortbrengen van internationale toppers binnen de taekwondowereld. Denk hierbij aan prestaties op zowel Wereld-, Europees-, als Nationaal niveau. Omdat het om een zeer rijke historie gaat is het moeilijk om hier specifiek een aantal mensen uit te halen, binnen elke generatie hebben we diverse toppers. Sinds de oprichting in 1974 hebben sporters van Oude Luttikhuis zo’n vijftien medailles gewonnen op Wereld Niveau en meer dan twintig prijzen tijdens Europese Kampioenschappen. Ook hebben de sporters zo’n 300 Nationale titels weten te bemachtigen.

Gaat bij internationale individuele deelname altijd een trainer mee?

Ja, bij internationale individuele deelname, zorgen we er altijd voor dat er een of meerdere trainers mee zijn. Dit is overigens bij elke wedstrijd van toepassing, sporters van onze club worden altijd door onze trainers begeleid.

Wat moet een sporter ervoor over hebben om de top te bereiken?

Een sporter moet er wel wat voor over hebben om de top te bereiken. In eerste instantie moet de sporter bereid zijn om zijn/haar trainingsuren te maken. Maar hier houdt het niet op. Om het optimale uit de trainingen te halen moet de sporter zorgen dat er een goede balans is tussen de trainingen en andere zaken, bijvoorbeeld school en sociaal leven. Om de absolute top te bereiken zal de sporter de sport prioriteit moeten geven en de rest daar omheen moeten bouwen. Dit vergt jarenlange inzet, keihard werken en keuzes durven te maken.

Gaan sporters van Oude Luttikhuis meedoen op de OS in 2020/2024?

Het is altijd moeilijk om vooraf te zeggen of er iemand mee zal doen. Als we kijken naar de huidige groep talenten die we hebben, is het zeker niet onmogelijk om sporters hebben op de OS in 2024. Dit hangt er echter vanaf hoe de sporters zich verder zullen ontwikkelen. En dan gaat het niet alleen om talent, maar ook om de balans tussen de sport en andere zaken, zodat men voor de volle 100% voor de sport kan gaan. Daarnaast is de internationale concurrentie zeer sterk en maakt het huidige Nederlandse sportklimaat het er zeker niet makkelijker op.

Hoe ziet met name de medische begeleiding/verzorging eruit? Zijn er bijvoorbeeld fysiotherapeuten etc.?

Er zijn korte lijntjes met zowel sportartsen als fysiotherapeuten, waardoor onze sporters bij serieuze blessures snel door verwezen kunnen worden naar de juiste mensen.

Hoe kijkt Oude Luttikhuis tegen de sportverslaggeving aan en is www.sportintwente.nl een welkome aanvulling om de sport nog meer te promoten?

Mondiaal is taekwondo een grote sport, maar in Nederland is de sport relatief onbekend. Alle media-aandacht is daarom goed om de sport te promoten. www.sportintwente.nl is daarbij een goede manier om de sport in deze regio op de kaart te zetten en de sociale media maken het eenvoudiger om artikelen te delen waardoor een breder publiek bereikt kan worden.

 

Over