Judoka Daan Moes: “Goud op OS en WK staan boven aan mijn lijstje”

Door op december 13, 2017

Wie is Daan Moes?

Ik ben Daan Moes, 17 jaar en ben geboren in Almelo en woon met mijn vader, moeder en oudere broer Wouter in Almelo. Ik zit in het examenjaar van HAVO 5. Ik volg mijn school en mijn judotrainingen bij het CTO in Heerenveen (Centrum voor Topsport en Onderwijs). Ben zeer gedreven om in de judosport het hoogste te bereiken.

Wanneer ben je begonnen met judo?

Ik ben op mijn zevende jaar begonnen met de judosport bij Judo Promotion Twente. Dat was in het jaar 2007. In deze begintijd zat ik ook nog op voetbal bij Oranje Nassau te Almelo. Zaterdag ‘s morgens een wedstrijdje voetballen en ‘s middags gingen we vaak naar een judotoernooi.

Hoe ben je erbij gekomen om te gaan judoën?

Mijn oudere broer zat op judo en ik moest dan met mijn moeder mee om hem weg te brengen maar ik vond het op de mat veel te leuk en wilde nooit meer naar huis. Ik zat dan langs de kant te kijken en voor en na de training was ik aan het stoeien met de jongens. Trainer Frits Hartman zei toen tegen mijn moeder dat ze  voor mij ook maar een judopak moest kopen omdat ik het vast leuk zou vinden. Zo is het allemaal begonnen.

Kun je kort uitleggen hoe een wedstrijd ervoor jou uitziet?

Als we naar een ECC cup gaan komen we vaak een dag van te voren aan in het hotel waar we ‘s avonds moeten  wegen. Daarna volgt de loting en weten we wie onze eerste tegenstander zal zijn. De volgende dag is dan de wedstrijddag en komen we ‘s ochtends  aan in de hal waar we de warming-up doen en dan is het wachten tot dat jouw gewichtsklasse begint. Dan kan het strijden beginnen. Ik heb voor belangrijke wedstrijden altijd gezonde wedstrijdspanning en die heb ik ook echt nodig om goed te presteren. Een wedstrijddag duurt vaak vele uren dus je moet echt leren om je de hele dag te focussen.

Hoe ben je geselecteerd om voor Nederland uit te komen?

Als eerste zijn er meetmomenten in Nederland, dat zijn wedstrijden om je te plaatsen voor de ECC’s (European Cups Cadets), die in Europa gehouden worden en waar judoka’s over de hele wereld aan mee doen. Via de ECC’S kun je je plaatsen voor het EK, WK en de EYOF (Jeugd Olympische Spelen). Op de eerste ECC van het jaar in Spanje werd ik 1e, bij de tweede ECC in Kroatië verloor ik om brons, bij de derde en sterkst bezette ECC in Duitsland werd ik 2e, en bij de laatste ECC in Polen behaalde ik de 3e plaats. Met deze resultaten ben ik geselecteerd door de Judo Bond Nederland voor alle drie de eindtoernooien die afgelopen zomer gehouden werden.

 

Hoe zag afgelopen zomer ervoor jou uit in Santiago te Chili? 

Dat was een geweldige tijd. In Santiago heb ik iets unieks gepresteerd waar ik zolang met mijn trainer Sirach Cooiman naar toe heb gewerkt. Toen ik derde van de wereld werd kwam er zoveel blijdschap en emotie los en sprong ik mijn trainer in de armen, een moment om nooit te vergeten.

Wat zijn tot nu toe je mooiste wedstrijden, ervaringen, overwinningen?

Het EK in Litouwen draaide voor mij persoonlijk uit op een teleurstelling, ik stond met een been in de finale maar verloor toch deze partij in de Golden score van de Rus Georgii Tretiakov, nummer 1 van de wereld. De partij om brons tegen Turk Kara Abdulaziz leek ik me zelf heel goed te hebben herpakt, ik had de hele wedstrijd de controle maar in de laatste twintig seconden gaf ik het heel onnodig weg. Hier was ik echt heel beroerd van.

Nu op naar revanche op de EYOF in Hongarije. Hier kwam ik ook goed en scherp voor de dag, ik was erop gebrand een medaille te halen, een andere optie was er voor mij niet. Na een vrijloot en twee gewonnen wedstrijden trof ik In de halve finale een Turk die 3e op de wereldranking stond, ikzelf stond 5e op de wereldranking. Het was een zeer spannende wedstrijd waar ik de wedstrijd steeds meer naar mij toe trok en uiteindelijk won. Nu was de finale tegen de thuisfavoriet Feczko uit Hongarije (nummer 2 op de wereldranking), helaas verloor ik deze finale en won ik het zilver waar ik wel erg blij mee was.

Het laatste titeltoernooi was het WK in Satiago de Chili. Na een vrijloot heb ik mijn 2e partij gewonnen, de derde partij verloor ik van de Turk waar ik op het EK en EYOF van won. Toen kwam ik in de herkansing tegen de Rus Georgii Tretiakov nummer, de nr. 1 op de Wereldranking, Na minder dan een minuut nam ik hem vol over, een vol punt, winst op de nummer 1 gerankte van de wereld! Toen kwam de partij om brons tegen Turk Kara Abdulaziz waar ik op het EK om brons van verloor. Ik begon heel scherp en had de overhand in de wedstrijd maar had binnen 4 minuten geen score gemaakt dus gingen we naar de Golden score waar ik veel actiever was en hij zijn derde straf kreeg voor passiviteit waardoor ik het brons op het WK won. Wat een dag was dit!

 

Wie is jouw idool?

Idool is een groot woord, maar de judoka Mark Huizinga  vond ik gewoon bijzonder goed. Hij is voor mij de beste en meest complete Nederlands judoka ooit met prachtige prestaties. Ik hoop  hem ooit te evenaren.

Wat zijn je doelen voor dit seizoen?

Ik ga vanaf januari een leeftijdscategorie omhoog van de cadetten (onder 18 jaar) naar de junioren (onder 21 jaar) en ik ben nu ook een gewichtsklasse omhoog gegaan van de -50kg naar de -55kg. het eerste jaar is vooral veel ervaring op doen en mezelf blijven ontwikkelen. Ik hoop al wel weer me te plaatsen voor het EK.

Wat hoop je te bereiken in de judosport?

Ik wil het maximale uit mijn judo carrière halen, ik heb er alles voor over om het allerhoogste bereiken, dus goud op de Olympische Spelen en op de Wereldkampioenschappen staan bovenaan mijn lijstje. In 2024 wil ik voor de eerste keer op de Olympische Spelen in Parijs staan onder de 60kg en hier een medaille pakken, dit heb ik al met rood omcirkeld.

Wat vind je van het judo in Twente?

Het judo in Twente is in ontwikkeling, er doen ook steeds meer kinderen aan judo in Twente. Vroeger werden de meeste prijzen gewonnen door mensen uit de Randstad maar dat is nu al lang niet meer het geval, ook op de Nederlandse Kampioenschappen zie je steeds meer judoka’s uit het Oosten prijzen winnen.

Sponsoring?

Het beoefenen van topsport is heel duur. Tot aan de eindtoernooien dienen mijn ouders alles zelf te betalen. Op mijn weg naar succes ben ik nu op zoek naar Twentse bedrijven die mij financieel zouden willen ondersteunen.

Wat vind je van het platform Sport in Twente?

Ik vind het een goed platform om talentvolle Twentse sporters onder de aandacht te brengen.

Over