Headlines

Isabeau van Droffelaar: “Ultieme droom deelname aan Olympische Spelen”

Door op december 6, 2017

Wie is Isabeau van Droffelaar?

Ik ben Isabeau van Droffelaar.  Ben 15 jaar en woon in Hengelo. Ik zit in het examenjaar van Montessori College Twente. Als ik niet hoef te trainen en geen wedstrijden heb, ben ik thuis bij mijn ouders en mijn broer. Ik hou heel erg van shoppen,  afspreken met mijn vriendinnen en samen met mijn vader sushi maken. Ik heb een druk leven en ik zorg dat de balans tussen sporten/school en uitgaan met vriendinnen goed blijft.  Taekwondo is mijn grote passie. Ik wil daar graag het hoogst mogelijke in bereiken.

Wanneer ben je begonnen met Taekwondo?

Ik ben begonnen met taekwondo toen ik 8 jaar was. Ik heb daarvoor een aantal jaren op turnen gezeten. Mijn vader heeft mij een keer meegenomen naar een training van Taekwondo vereniging Oude Luttikhuis.  Toen mijn vader dit zei, dacht ik in eerste instantie dat het een jongenssport zou zijn. Ik ben er toch met mijn vader naar toe gegaan en ik mocht gelijk meedoen met deze taekwondotraining. Het viel mij toen direct op dat de helft van de groep meisjes was. Ik voelde mij gelijk op mijn gemak. Mijn lenigheid van turnen kwam hierbij goed van pas. Na deze training was ik gelijk om. Ik vond het geweldig!  Ik ben toen van turnen afgegaan en heb mij volledig gericht op taekwondo.  Ik trainde eerst 1x per week en eigenlijk al heel snel trainde ik meerdere dagen per week. Na een periode van veel trainen werd ik door mijn trainer Thijs Oude Luttikhuis gevraagd om mee te doen in de wedstrijdgroep.

Wat betekent Thijs Oude Luttikhuis en zijn sportschool voor je ?

Ik ken niemand die meer passie voor deze sport heeft dan Thijs Oude Luttikhuis.  De ervaring en kennis die Thijs zelf als topsporter heeft  opgedaan, geeft hij door  aan zijn leerlingen. Thijs is nagenoeg bij elke wedstrijd aanwezig en zorgt dat altijd alles tot in de puntjes geregeld is.  Zonder Thijs en zijn trainers was ik nooit zover gekomen.

Waar liggen jouw kwaliteiten?

Mijn beenkracht in combinatie met mijn lenigheid zorgen er voor dat ik de tegenstander  kan wegtrappen, dan wel dat ik een hoofdtreffer maak. Ik ben geen opgever, als een wedstrijd niet goed  loopt, ben ik in staat om in de laatste ronde de wedstrijd naar mij toe trekken.  Ik laat mij niet leiden door een achterstand of een sterke tegenstander.  Deze eigenschappen en de begeleiding van mijn coach Thijs Oude Luttikhuis zorgen er dan voor dat ik de wedstrijd naar mij toe kan trekken. Je hebt bij deze wedstrijden je coach ook echt hard nodig.

Kun je kort uitleggen hoe een wedstrijd er voor jou uitziet?

Als speler ben je ingedeeld in een bepaalde klasse. Ik zit in de hoogste klasse. Tevens is iedere speler ingedeeld in zijn of haar gewichtsklasse. Voor de wedstrijden wordt iedereen gewogen. Dit gebeurd vooraf zodat iedereen in de juiste gewichtsklasse zit. Dit is om het eerlijk te houden. Hierna worden de poulelijsten bekend gemaakt. Hoe vaak je moet vechten ligt aan het aantal deelnemers van die poule.  Vlak voor de wedstrijd pak ik vaak mijn rust. De meeste spelers liggen bij elkaar op een matje te relaxen. Een filmpje kijken of muziek luisteren. Hierdoor wordt je niet zenuwachtig en blijf je gefocust op jezelf. Vlak voor de wedstrijd doen we nog oefeningen om de spieren op te warmen. Hierna doe ik al mijn beschermers om. Dit zijn been/arm/borst en hoofd beschermers . Vervolgens ga je samen met je coach naar de wedstrijdmat. Bij de wedstrijdmat worden je beschermers gekoppeld aan een elektronisch systeem. Dit in verband met de puntentelling. De scheidsrechter controleert dan of alles werkt. Dan loop je op de mat en groet je elkaar en begint de wedstrijd. De spanning is dan erg groot.  Sparringwedstrijden zijn full-contact. Dankzij discipline, strakke regels en het dragen van beschermers blijft het aantal blessures gering. Binnen drie rondes, van elk 2 minuten, moet je zoveel mogelijk punten zien te scoren. De aanval kan met een voet of vuist gericht op de voorzijde van de romp of het hoofd van de tegenstander. Aanvallen op de nek, rug en onder het pantser zijn niet toegestaan.  Als de wedstrijd is afgelopen, ben je echt helemaal gesloopt. Een paar minuten lijkt niet veel maar de inspanning is enorm hoog.

Wat zijn tot nu toe je mooiste wedstrijden, ervaringen, overwinningen?

Op mijn viertiende ben ik voor het eerst Nederland Kampioen geworden. Dit was voor mij een geweldige overwinning. Hier heb ik de jaren ervoor hard voor getraind.  Toen ik voor de tweede keer Nederlands Kampioen werd kreeg ik een uitnodiging van de Taekwondo Bond voor een training bij het Nationale selectie Team. Na een aantal proeftrainingen ben ik door de bondscoach geselecteerd als speler van de selectie. Als selectielid moet je ook deelnemen aan een aantal grote internationale toernooien.  Dit noemen ze ook G1 toernooien. Hiermee kun je punten behalen voor mogelijke deelname aan EK / WK . Dit jaar heb ik twee keer goud gehaald op een G1 toernooi. Dit was in Zagreb en Parijs. Dit waren tot nu wel mijn mooiste overwinningen. Elke ervaring maakt mij rijker en sterker.

Wat zijn je doelen?

Dit seizoen wil ik mij verder ontwikkelen door nog harder en meer te trainen. Mijn eerste doel is om mij te kwalificeren voor deelname aan het WK. Elke sporter heeft natuurlijk een ultieme droom. Mijn ultieme droom is een deelname aan de Olympische spelen. Ik besef mij heel goed dat ik nog een hele lange weg te gaan heb. Ik ben bereid om deze lange weg af te leggen.

Wie is jouw idool?

Ik heb niet echt een idool maar wel een aantal mensen die mij erg inspireren als het gaat om Taekwondo. Dit zijn natuurlijk mijn trainers en coaches van Vereniging Oude Luttikhuis maar  natuurlijk ook Reshmie Oogink . Zij heeft deelgenomen aan de Olympische spelen en hierdoor Taekwondo goed op de kaart gezet. Soms mag ik met haar trainen, omdat ze regelmatig bij onze club aanwezig is.

Hoe zit het met Taekwondo in Twente?  Zijn er veel mensen die deze sport beoefenen?

Het is niet zoals bij voetbal dat er veel klasgenootjes of vrienden weten wat taekwondo precies is. Maar voor diegene die er meer van willen weten kunnen  het beste kijken op de site van www.tkdoudeluttikhuis.com. Tevens kun je altijd een proefles meedoen. Dit is ook erg leuk.

Wat vind je van Sport in Twente?

Ik vind een het mooi medium waar regionale sporters zich kunnen presenteren en hun sport onder de aandacht kunnen brengen.

Over