Headlines

En weer hebben we wat te zeuren

Door op november 29, 2017

Maakt de NOC*NSF de shortlist openbaar voor de sportverkiezingen 2017 is het weer niet goed. Hebben we weer wat te zeuren waarom die wel en die niet; waarom maar liefst 13 coaches op de lijst gezet en waarom bijvoorbeeld Gert-Jan van der Linden coach van het Nederlands rolstoelbasketbalteam van de dames niet en zijn team wel bij de sportploegen?

En waarom wel een voetbalster en handbalster? Ik heb altijd gedacht dat je als speelster of speler van een teamsport alleen pas dan goed kunt presteren, als je team dat ook doet, of zie ik dat verkeerd? En wie heeft er ooit van Kenley Jansen gehoord, de honkballer? Even zoeken leert mij dat hij in Willemstad geboren is en in de Mayor League Baseball speelt, dan weten we dat ook weer. Maar gelukkig hebben we naast het wielrennen en schaatsen ook nog twee bekende individuele sporters Max Verstappen en Michael van Gerwen, maar of die daar op zitten te wachten? Max heeft al laten weten op vakantie te zijn en Michael? Misschien neemt hij wel een papa dag zijn ze allebei van dat gezeur af.

En bij de dames. Gelukkig iets meer van andere sporten dan wielrennen en schaatsen. Gelukkig ook onze atlete Dafne Schippers, Marit Bouwmeester, onze zeilster, en Ranomi Kromowidjojo onze zwemster die terug is van weg geweest.

Wat was ons land geweest als we niet zo goed waren in het schaatsen en wielrennen? Hadden we dan ook zo’n lange shortlist gehad? Misschien wel want dan hadden onze bobo’s van de landelijke sportbonden echt moeten zoeken en dan hadden ze misschien wel net zo’n mooie lijst gemaakt als bij onze paralympische sporters. Prachtig toch? Of zijn wij in de valide disciplines, net als bij het voetbal, allemaal sporters in Klein Duimpje land?

Over de sportploegen en sportcoaches zeg ik maar liever niets, want als je bij de sportploegen kijkt hebben ze allemaal, de één wat meer dan de ander, recht van spreken voor een nominatie. Maar bij de coaches, ik heb er al één genoemd, maar waarom zou daar ook geen Peter Bosz bij kunnen staan, of tellen plotseling de minder goede resultaten in Dortmund zwaarder dan de goede prestaties bij Ajax?

Maar we zijn er nog niet. Maandag 3 december komen dan de voordrachten die bekendgemaakt worden door de vakjury en dan hebben we weer wat te zeuren. En het klapstuk komt dan nog, op 19 december. Dan wordt er echt gekozen, nauw gekozen. Op deze avond bepalen de uitgenodigde sporters en coaches voor de helft wie het gaat worden en de andere helft wordt bepaald door de individuele vakjury leden. En de echte liefhebber? Neen hoor, die doet in deze moderne tijd, waardoor je binnen enkele seconden de uitslag hebt, niet mee. Mooi toch, dan hebben die toch wat te zeuren, zeuren waar ons land groot in is.

Toch nog even zeuren over de trainerswisseling bij FC Twente. Verbeek heeft nu drie wedstrijden achter de rug, behaalde geen enkel punt maar wel een doelsaldo van 3-10. Hake vertrok met negen behaalde punten uit tien gespeelde wedstrijden en een doelsaldo van 13-15. Cijfers zeggen natuurlijk niet alles, maar wel veel.

Over