Ultieme droom Charlot Vellener: Goud op de Olympische Spelen

Door op november 22, 2017

Wie is Charlot Vellener?
Ik ben Charlot Vellener, ben 16 jaar en kom uit Almelo. Door de week woon ik op Sportcentrum Papendal en ga naar het Beekdallyceum in Arnhem. Als ik niet hoef te trainen en geen wedstrijd heb, dan ben ik in het weekend thuis bij mijn ouders, mijn zus en tweelingbroer. Ik hou van shoppen, uitgaan en gezellig uit eten met familie en vrienden. Ik vind het belangrijk er goed en verzorgd uit te zien. Volleybal is mijn lust en mijn leven en ik wil daar graag het hoogst mogelijke in bereiken.

Hoe zag je volleyloopbaan er tot nu toe uit?
Op mijn zesde ben ik begonnen met volleyballen bij Krekkers in Mariaparochie, waar ik 8 jaar als passer loper heb gespeeld. Daarnaast trainde ik als LOOT-leerling van Het Noordik in Almelo bij RTC Almelo en voor de selectie van Jeugd Oranje. Jeugd Oranje zag in mij een talentvolle spelverdeelster. Om mij verder te kunnen ontwikkelen in de spelverdeling ben ik in 2015 naar Springendal Set-Up ’65 uit Ootmarsum gegaan, waar ik 1 jaar in Dames 1 heb gespeeld o.l.v. Brahim Abchir. Dit was voor mij het eerste jaar dat ik in de Eredivisie speelde, met vele hoogtepunten. We bereikten de finale van het Nederlands Kampioenschap en de Bekerfinale. Het was een geweldig jaar van veel trainen en reizen door het land. In het voorjaar van 2016 ben ik door Julien Van de Vyver (bondscoach Jong en Jeugd Oranje) gevraagd of ik als spelverdeelster in het ook in de eredivisie uitkomende Talent Team Papendal wilde spelen. Ik ben deze uitdaging met veel plezier aangegaan en intussen speel ik voor het tweede achtereenvolgende seizoen in dit talenten team. Tegelijkertijd heb ik in Jeugd Oranje gespeeld, met als hoogtepunt het spelen van het EK in eigen land in april van dit jaar, waar we zevende zijn geworden en hiermee voor Nederland een ticket hebben behaald voor het EYOF (Jeugd Olympische Spelen) in Hongarije. In voorbereiding op het EYOF hebben we een mooie zilveren medaille behaald op het 8-landen toernooi in Spanje. Helaas heeft NOC*NSF het besluit moeten nemen, dat Nederland zich moest terugtrekken van deelname aan het EYOF vanwege ziekte van een aantal speelsters van ons team. Dit was voor mij een hele grote teleurstelling, waar ik mij bij moest neerleggen. Sinds mei maak ik deel uit van Jong Oranje met als hoogtepunt tot nu toe het spelen van het wereldkampioenschap kwalificatie toernooi (WKK) in een mooie sporthal in Turkije, waar volleybal heel erg leeft.

Bevalt het volleyballen bij Jeugd Oranje, Jong Oranje en Talent Team Papendal?
Ja, we hebben een hele fijne groep meiden, die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Ook buiten het veld kunnen wij het goed met elkaar vinden en helpen elkaar waar nodig.

Hoe zag afgelopen zomer erbij jou uit met Jong Oranje?

Jeugd Oranje:
In april 2017 hebben we het EK gespeeld in eigen land en een 7de plek behaald en daarmee een ticket voor het EYOF. Afgelopen zomer hebben we een mooie zilveren medaille behaald op het 8-landen toernooi en waren we goed voorbereid voor het EYOF en zagen kansen om op het EYOF voor een podiumplek te gaan. We baalden enorm dat we niet hebben kunnen deelnemen aan dit mooie toernooi vanwege ziekte van een aantal speelsters. We hadden er een paar jaar hard voor getraind.

Jong Oranje:
Ik heb deelgenomen aan het WKK in Turkije en daar ook weer een mooie buitenlandse ervaring opgedaan.

Wat zijn je mooiste ervaringen, wedstrijden?
Het EK in Arnhem, omdat wij voor een thuispubliek mochten spelen en ik mocht Nederland vertegenwoordigen, wat ik een hele eer vond.

Is volleybal een bekende sport binnen je familie of kennissenkring?
In mijn familie is volleybal een bekende sport, omdat mijn moeder vroeger heeft gevolleybald op recreatief competitie niveau en mijn zus Merle volleybalt ook als spelverdeelster bij Krekkers, waar wij samen zijn begonnen. Mijn ouders vonden een teamsport belangrijk voor onze ontwikkeling. Mijn vriendinnen spelen ook volleybal.

Wat ben je voor een volleybalster, waar liggen je kwaliteiten?
Ik schijn een bepaalde polstechniek te hebben, die weinig talentvolle speelsters hebben. Voor een spelverdeelster komt dat heel goed van pas. Verder ben ik een krachtige speelster met goede serve kwaliteiten. Wanneer een wedstrijd niet loopt, of als verandering moet komen in het spel, dan word ik meestal in het veld gebracht om mijn opdracht uit te voeren.

Wat wil je bereiken in het volleybal?
Dit seizoen wil ik me verder ontwikkelen als spelverdeelster in combinatie met de opleiding voor Jong Oranje en dan met Jong Oranje in september 2018 deelnemen aan het EK in Albanië. Mijn ultieme droom is om in het A-team te mogen spelen, daarmee Nederland vertegenwoordigen op de Olympische Spelen en het liefst natuurlijk goud behalen. Ook zou ik mij graag verder willen ontwikkelen in het buitenland, omdat daar de volleybalsport groter is en nog meer leeft dan in Nederland.

Is school te combineren met het volleybal?
Het afgelopen jaar had ik een behoorlijk druk programma. Op mijn 15de zelfstandig wonen, trainingen en wedstrijden met het Talent Team Papendal, EK Jeugd Oranje, WKK Jong Oranje, 8-landentoernooi, voorbereiding EYOF en diverse buitenlandse stages en dat goed plannen met je schoolprogramma. Een team van het Beekdallyceum en CTO Papendal zorgt er voor dat de school goed wordt afgestemd met het volleybal. Voor mij was het toch lastig om “alle ballen hoog te houden”. Dit jaar gaat het met mij op school, met de ervaring van het afgelopen jaar op zak, veel beter en ik hoop dan ook volgend schooljaar mijn eerste deelexamen Havo en het jaar daarna het tweede deelexamen Havo af te ronden.

Wie is je idool?
Mijn grote idool is Maret Balkestein-Grothues, ooit ook speelster bij Krekkers, omdat ze een slimme explosieve speelster is en heel goed kan verdedigen.

Elektronische hulpmiddelen moeten bij volleybal?
Ja, ik ben een voorstander van elektronische hulpmiddelen bij het volleybal. Wij maken tijdens de trainingen veel gebruik van meerdere tablets en grote beeldschermen om onszelf te kunnen analyseren. Bij al onze wedstrijden hebben wij een scout die de wedstrijd op een laptop uitschrijft in codes en op basis daarvan wordt een analyse gemaakt. Zo krijg je bijvoorbeeld duidelijke informatie binnen op een tablet, over hoe goed de service werkt, wie er goed in de wedstrijd zit en waar moet worden ingegrepen. Ook vòòr en ná de wedstrijden kijken wij veel naar videobeelden. Deze videobeelden zijn van zowel de tegenstander als van onszelf.

Wat vind je van Sport in Twente?
Ik vind het een heel mooi medium waar talentvolle regionale sporters zich kunnen presenteren en hun sport onder de aandacht kunnen brengen. Twente heeft nl. in de volleybalwereld al heel veel talenten voortgebracht.

 

Over