Noëlle Droste: “Ik zou graag in de dames eredivisie willen spelen”

Door op november 15, 2017

Wie is Noëlle Droste?

Ik ben 18 jaar, en woon in Tubbergen. Ik volg de opleiding Fysiotherapie op het Saxion in Enschede

Hoe kwam je erbij om te gaan basketballen?

Mijn vader heeft vroeger altijd op hoog niveau gebasketbald, en mijn andere twee zussen speelden ook basketbal.

Wanneer ben je begonnen met basketbal?

Ik ben vanaf mijn 5e begonnen met basketbal.

Hoe zag jouw basketballoopbaan er tot nu toe uit?

Op mijn 11e heb ik voor het eerst mee mogen doen aan de Nederlandse kampioenschappen voor onder de 12 jaar. Ook trainde ik mee met de regiotraining, waardoor ik uiteindelijk doorstroomde naar de rayontraining. Vanaf mijn 13e ben ik geselecteerd voor het nationale team, waarbij ik mee heb mogen doen aan internationale toernooien en vier Europese kampioenschappen.

Welke positie speel je?

Ik speel op de forward/center positie.

Hoe zit een trainingsweek ervoor jou uit?

Ik train drie keer in de week. Deze trainingen duren anderhalf uur. In het weekend speel ik een wedstrijd, en soms ook twee. Namelijk met de U20-1 en de dames 1.

Kun je in het kort uitleggen hoe een basketbalwedstrijd in mekaar zit?

Een basketbalwedstrijd bestaat uit vier kwarten van 10 minuten. Tussen het eerste en tweede en derde en vierde kwart is er een pauze van twee minuten. In elk kwart hebben beide coaches het recht tot het nemen van een aantal time-outs van één minuut. Het is een sport waar persoonlijk contact niet is toegestaan. Elke speler die vijf persoonlijke fouten heeft moet het veld verlaten. Na elke vierde fout in een kwart volgen twee strafworpen. Het is wel een sport met veel snelheid. Een wedstrijd duurt ruim negentig minuten.

Wat zijn tot nu toe je mooiste wedstrijden, ervaringen, overwinningen?

Mijn mooiste ervaring is het eerste EK wat ik mee heb mogen maken. Hierbij zijn we derde geworden, waardoor we zijn gepromoveerd naar de A-divisie. Ook vind ik de buitenlandse stages altijd een mooie ervaring. Een andere mooie ervaring en ook een van de mooiste wedstrijden, vind ik de wedstrijd waarbij we Nederlands kampioen zijn geworden in de competitie onder de 18 jaar.

Hoe beviel het traject met het Nederlands Team afgelopen zomer?

Het was een zwaar traject waarbij we vroeg zijn begonnen met trainen. We moesten elk weekend 2 dagen trainen, waarbij doordeweeks 3 keer. Het was een leerzaam traject, maar soms ook moeilijk.

Wat wil jij in het basketbal bereiken?

Ik zou graag in de dames eredivisie willen spelen, en wie weet in het nationale damesteam.

Wie is je grote voorbeeld?

Mijn grote voorbeelden zijn Kevin Durant en Kourtney Treffers.

Wat vind je van de basketbal in Twente en in de regio?

Ik vind het jammer dat het topsportniveau van de basketbal in Twente niet meer gehandhaafd kan worden. Dit komt onder andere door gebrek aan sponsoring. In Twente spelen er namelijk weinig teams op topniveau. Ik vind het jammer dat er veel academies gevestigd zijn in het westen, waardoor het hoge niveau van de basketbal meer naar het westen trekt.

Wat vind je van Sport in Twente?

Ik vind het een leuk platform en leuk om te zien dat er aandacht aan geschonken wordt.

Over