Amicitia: : “Handhaven in de Overgangsklasse zowel in de zaal als op het veld”

Door op november 15, 2017

Amicitia is in oorlogstijd (1942) opgericht. Hoe ging dat in zijn werk?

Amicitia is opgericht door twee onderwijzers, de heren Nijland en Bulder. Omdat er voor de jeugd in die tijd weinig te doen was, kwamen ze op het idee een sportclub op te richten. Het ging in eerste instantie om atletiek en veldspelen. De burgemeester stelde een terrein ter beschikking en bedacht ook de naam Amicitia dat vriendschap betekent. De keuze van de clubkleuren is zeker beïnvloed door de oorlog. De clubkleuren zijn oranje, wit en blauw oftewel oranje-blanje-bleu (een geuzennaam voor de Nederlandse vlag).

Al snel bleek dat alle leden een voorkeur hadden voor korfbal en zo werd Amicitia een korfbalvereniging die inmiddels zijn 75-jarig bestaan heeft gevierd.

Was het moeilijk om aan leden, maar ook aan materiaal te komen?

Amicitia is begonnen met ongeveer 30 leden en is in de oorlogsjaren zelfs gegroeid tot 100 leden in 1945. De oprichting was dus een goed idee. Er was ook een terrein beschikbaar. Helaas is niet bekend hoe het destijds ging met het krijgen van het materiaal.

Was alleen korfbal het doel of had het ook een doel tot saamhorigheid?

Naast korfbal (sport) was zeker saamhorigheid een doel. De naam Amicitia= Vriendschap zegt genoeg.

Werd er in de oorlog nog competitiewedstrijden gespeeld?

Dat is bij ons niet bekend.

Hoe ging het na de oorlog?

Begin jaren ’50 nam de belangstelling voor korfbal af. Veel jonge Vriezenveners trokken na de oorlog weg of kregen werk dat moeilijk met de korfbalsport te combineren was. Daarop werd het schoolkorfbal geïntroduceerd dat veel nieuwe leden heeft opgeleverd en tot op de dag van vandaag op het programma staat.

 

 

 

 

 

 

kampioen in 1954                                                                                                                                clubgebouw 1964

Heeft Amicitia ook een Sociaal- en Maatschappelijke functie in de gemeente Twenterand maar voornamelijk in Vriezenveen?

Naast het laten sporten van leden kan men bij Amicitia ook terecht als men gestopt is met korfbal. Door het organiseren van bijvoorbeeld kaartavonden en jeu de bouleswedstrijden worden ook de oudere leden vermaakt. Ook de onderhoudsploeg kan genoemd worden als een sociaal maatschappelijke functie voor de oudere leden (vutters en gepensioneerden).

Er is een samenwerkingsverband met het verzorgingstehuis de Vriezenhof in Vriezenveen. Vrijwilligers van Amicitia ondersteunen een paar keer per jaar sportieve activiteiten met bewoners van de Vriezenhof en als tegenprestatie kan Amicitia gebruik maken van een busje voor het reizen naar verre uitwedstrijden.

Zonder vrijwilligers kan geen enkel amateurvereniging draaien. Hoe is dat bij Amicitia?

Bij Amicitia wordt het grootste gedeelte van de taken door vrijwilligers gedaan. Zonder vrijwilligers kan er niet meer gekorfbald worden. Net als bij andere verenigingen heeft ook Amicitia grote moeite om voldoende vrijwilligers te vinden. Zeer waarschijnlijk gaat er een verplichting komen om leden of ouders van leden vrijwillgerstaken te laten doen.

Zijn er genoeg mensen die een bestuursfunctie willen om die te vervullen?

We hebben nu vijf bestuursleden en dat is voldoende. Wel gaan er aan het einde van dit seizoen vier bestuursleden stoppen. Nieuwe mensen hiervoor vinden is een enorme uitdaging.

Met hoeveel teams speelt Amicitia in de competitie?

Amicitia neemt met 21 teams deel aan de competitie: 5 seniorenteams en dus 16 jeugdteams. Naast deze teams heeft Amicitia ook een Kangoeroeklup; dat is 1 keer per week lekker spelen met de bal voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar. Op donderdagavond wordt er altijd jeu des boules gespeeld.

Wat is de hoogste klasse waarin Amicitia ooit gespeeld heeft?

De hoofdklasse. Dit is voor korfballers het een na hoogste niveau wat bereikt kan worden.

Wat is het doel voor dit seizoen?

Handhaven in de Overgangsklasse op het veld en in de zaal. De overgangsklasse is de klasse onder de hoofdklasse.

Heeft Amicitia een speciale kaderopleiding voor trainers en coaches?

Nieuwe trainers worden door ervaren trainers begeleid. Daarnaast kunnen de nieuwe trainers die dat willen een trainersopleiding volgen, gegeven door de KNKV (de korfbalbond).

Hebben spelende leden ook nog (verplichte) taken binnen de vereniging?

Er zijn veel taken binnen onze vereniging, zoals het trainen en coachen van de teams, het draaien van bardiensten en commissiewerk. Dit gebeurt grotendeels op vrijwillige basis, maar helaas zijn er voor drie jeugdteams geen vaste trainers/coaches. Hiervoor worden spelende senioren volgens een roulatiesysteem verplicht aangewezen. Ook de scheidsrechters en de schoonmakers van onze accommodatie worden aangewezen.

Amicitia, niet alleen voor topkorfbal, maar ook, misschien wel vooral, voor de gezelligheid?

Amicitia = Vriendschap. Naast sportieve ambities is Amicitia ook een gezellige vereniging met veel activiteiten. Genoemd kan worden de populaire playbackshow en de traditionele Rommelmarkt en Veiling.

Waarmee onderscheidt Amicitia zich van andere korfbalverenigingen in de Regio?

Amicitia is de grootste en hoogst spelende korfbalvereniging van deze regio. Dat trekt mensen van buiten Vriezenveen aan, wat bij korfbal minder gebruikelijk is dan bijvoorbeeld bij voetbal. De sfeer bij Amicitia is heel gezellig en vooral open. Wie als nieuw lid bij ons komt, voelt zich snel thuis.

Tot slot staat Amicitia bekend om haar jaarlijkse rommelmarkt die op de tweede zaterdag in juni plaats vindt. Wij gaan in Vriezenveen huis aan huis spullen ophalen en die worden helemaal gesorteerd, zodat het voor de bezoekers makkelijk zoeken is naar wat men graag wil hebben.

Vindt Amicitia dat er voldoende aandacht is voor de korfbalsport en hoe denkt men over www.sportintwente.nl?

Aandacht voor het korfbal in de media is minimaal. Eén keer per week een kort verslag in TC Tubantia. De verenigingen zelf moeten zoveel mogelijk aan PR doen. Berichten van de clubs zelf worden goed opgepakt door www.sportinwente.nl.

Over