Headlines

Joy Beune: “Net zo goed worden als Ireen Wüst; stiekem nog beter”

Door op november 8, 2017

Wie is Joy Beune?

Mijn naam is Joy Beune, ik ben 18 jaar en geboren en getogen in Borne. Momenteel schaats ik bij RTC OOST op de Twentse ijsbaan in Enschede. Het begon allemaal toen ik als 9 jarig meisje een proeflesje ging schaatsen bij een schaatsclub uit Borne. Steeds vaker was ik op de ijsbaan te vinden, en ook werd ik steeds enthousiaster en fanatieker.

Hoe zag je schaatsloopbaan er tot nu toe uit?

Toen ik 15 was werd ik opgenomen in de gewestelijke selectie van Overijssel. Dit werd een jaar later een RTC (Regionaal Talenten Centrum), waar ik nu voor het derde jaar rijdster ben. Op mijn 16e (B2 junior was ik toen) werd ik Nederlands kampioene allround en 1500 meter kampioene bij de B junioren. Op mijn 17e (A1 junior) werd ik Nederlands kampioene 1500 meter en Wereldkampioene 3000 meter. Nu ben ik een tweedejaars A junior (A2 junior) en rij ik al aardig goed mee met de senioren. Onlangs werd ik bij het NK-afstanden senioren 6e op de 1500 meter en 7e op de 1000 meter.

Wat ben je voor een schaatser? Waar liggen jouw kwaliteiten?

De 1500 meter is toch wel de afstand die het beste bij mij past. Het is een middellange afstand waar je jezelf de laatste ronde echt wel tegen komt, maar waar mijn kwaliteit ligt? Het verval zo klein mogelijk houden. Waar anderen verzwakken, ik nog een prima laatste ronde weet te rijden, denk ik.

Hoe zit een trainingsweek er voor je uit?

Ik train 2 keer per dag 6 dagen in de week. Donderdag is mijn rustdag, maar op deze dag pak ik stiekem nog weleens de racefiets en ga een stukje fietsen, want stilzitten is niks voor mij. In de winter schaats ik natuurlijk veel, maar ook krachttraining, hardlopen, core stability en mountainbiken of racefietsen staan op mijn schema.

Wat zijn tot nu toe je mooiste successen, ervaringen, wedstrijden?

Het WK junioren in Helsinki was voor mij wel het hoogte punt tot nu toe. De titel “wereldkampioen 3000 meter” is toch wel heel erg gaaf, maar dit seizoen wil ik toch wel meer titels winnen op dit toernooi. In mijn familie draait toch wel veel om het schaatsen.

Is schaatsen een bekende sport binnen je familie of kennissen?

Mijn vader en zusje vinden het ook erg leuk om te doen. Mijn moeder, maar natuurlijk ook mijn vader en zussen, zijn mijn trouwe supporters bij elke wedstrijd.

Is het schaatsten te combineren met school?

Op het moment ben ik bezig met mijn tweede jaar van 5 havo. Ik doe gespreid examen op een LOOT-school in Enschede. Zij passen mijn rooster zo aan dat het prima te combineren valt met mijn trainingsschema. Discipline vergt het wel, maar dat is voor mij geen probleem.

Doelstellingen voor dit jaar?

Mijn doelen voor dit seizoen is natuurlijk winnen wat er te winnen valt.

Wat is je doel om te bereiken in de schaatssport?

Mijn hoofddoel is toch wel om wereldkampioen allround te worden op het WK junioren in Salt Lake City.

Wie is je idool?

De succesvolste schaatsster tot nu toe is Ireen Wüst, dus zij is dan toch wel mijn idool. Graag wil ik net zo goed worden als haar, maar stiekem eigenlijk nog beter. Een hele grote uitdaging, maar zeker het proberen waard.

Wat vind je van Sport in Twente?

Ik ben een echte sportfanaat en vind veel verschillende sporten erg leuk. Met Sport in Twente blijf je op de hoogte van alle mooie resultaten die worden behaald binnen en buiten Twente. Dat vind ik erg leuk om te lezen!

Over