Headlines

Silke Kamphuis: “Een Nederlands kampioenschap winnen staat ook nog op mijn wensenlijstje”.

Door op november 1, 2017

Wie is Silke Kamphuis?

Ik ben geboren in Oldenzaal en woon bij mijn ouders thuis in Ootmarsum en ben 22 jaar oud. Afgelopen juni ben ik afgestudeerd in de opleiding HBO Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan het Saxion te Enschede en momenteel werk ik fulltime als Junior Operator bij Micronit Microntechnologies in Enschede. In de vrije tijd die ik nog over houd naast het paardrijden vind ik het fijn om lekker op de bank een serie te kijken, af en toe een rondje hard te lopen en in het weekend een drankje te nuttigen.

Wanneer ben je begonnen met paardrijden/dressuur-rijden? En hoe ben je erbij gekomen op te gaan paardrijden?

Ik was 8 jaar oud toen mijn ouders dachten dat ze mij en mijn tweelingzusje een plezier zouden doen met één “tienritten kaart” bij de manege in Ootmarsum.

Hoe ben je erbij gekomen om te gaan paardrijden?

Onze beste vriendin zat toen ook op paardrijden en ook wij waren er binnen no time aan verslaafd aan het “paardenvirus”. Tot mijn 12e ben ik bij deze manege blijven rijden, in het laatste jaar heb ik ook een aantal wedstrijden gereden, maar ik heb toen toch besloten om er weg te gaan. Ik kreeg toen een verzorgpaard waar ik wedstrijden mee mocht springen. Dit ging op zich wel leuk, maar ik werd steeds minder fanatiek in het rijden dus dacht ik dat het beter was om te stoppen. Ik begon het paardrijden best wel te missen toen ik opeens uit het niets een tijd later een berichtje van iemand op Facebook kreeg of ik haar paard wilde rijden, een dressuurpaard. Mmm dacht ik, dressuur, dat lijkt me zo saai. Maar ik kon weer rijden en van het een kwam het ander en nu na 5 jaar bij de Goudkampstables in Oud-Ootmarsum leid ik jonge paarden op, rij ik de internationale tweespan-wedstrijd paarden van Raymond Letteboer en Marianne de Zeeuw en zijn we al heel wat mooie prestaties verder.

Kun je kort uitleggen hoe een wedstrijd ervoor jou uitziet?

Bij paardrijden geef je zelf wedstrijden op, je kunt online opzoeken waar en wanneer er een wedstrijd is. De weken voor de wedstrijd train ik ongeveer 3 á 4 keer in de week, de week voor de wedstrijd probeer ik de puntjes op de i te zetten in de training. De dag voor de wedstrijd rij ik altijd even kort, puur om even te voelen of “de knopjes” er nog op zitten en dan was ik het paard met shampoo van top tot teen en maak ik een paar vlechten in de staart, zodat, wanneer deze de volgende dag droog zijn, er mooie krulletjes in komen. De dag van de wedstrijd vlecht ik de manen van het paard in en kan het paard in de trailer gezet worden. De auto moet ingepakt worden met alle spullen die nodig zijn, waarna ik richting wedstrijd rij. Eenmaal op de plaats van bestemming, kijk ik altijd eerst naar een paar combinaties om de proeven nog een keer te zien en daarna ga ik zelf opzadelen. Meestal rij ik een half uurtje los en rij ik daarna de proeven die voorgelezen worden door mijn tweelingzusje. Nadat alle deelnemers geweest zijn, is er de prijsuitreiking en daarna kunnen we weer naar huis om alles weer uit te pakken en het paard weer op stal te zetten. Een wedstrijddag kun je daarom wel echt een moment opname noemen, binnen die 2 proeven, van beide ongeveer 8 minuten, moet je laten zien waar je die weken voor getraind hebt.

 

Wat zijn tot nu toe je mooiste wedstrijden, ervaringen, overwinningen? 

Ik heb al heel wat mooie wedstrijden mogen rijden en winnen, maar de mooiste ervaringen en prijzen zijn toch wel die van de kampioenschappen in de zomer en in de winter. Dan vindt er de selectie plaats van Twente naar Overijssel tot het Nederlands kampioenschap. Ik ben nu 6 keer kampioen van Twente en 4 keer Overijssels kampioen geworden. Op het Nederlands kampioenschap heb ik een 4e, 3e, 5e en nog een 3e plaats mogen behalen. Die bronzen plakken zijn echt een droom die uit is gekomen. Als iemand dat 5 jaar geleden had voorspeld, dat ik op het podium zou staan bij een Nederlands Kampioenschap Dressuur, dan had ik diegene voor gek verklaard.

Wie is jouw idool?

In de dressuursport volg ik meerdere mensen, maar ik denk dat ik Charlotte Dujardin wel een idool kan noemen. Ze laat het er zo belachelijk makkelijk uitzien. Ik denk dat alle dressuurruiters wel zo zouden willen rijden.

Wat zijn je doelen voor dit seizoen?

Mijn doelen voor dit seizoen, en eigenlijk voor elk seizoen, zijn dat ik me ontzettend graag weer wil selecteren voor de Overijsselse en Nederlandse kampioenschappen. Samen met de paarden hogerop komen en met Guus wil ik heel graag zo ver mogelijk komen.

Wat hoop je te bereiken in de paardensport?

Ik hoop met Guus zo ver mogelijk door te kunnen stromen in de sport, wat wel lastig zal zijn met een fulltimebaan. Verder vind ik het heel leuk om alle jonge paarden die gefokt worden bij ons op stal op te leiden tot ze succesvol zijn in de dressuur, voor de koets kunnen of tot ze verkocht kunnen worden. Een Nederlands kampioenschap winnen staat ook nog op mijn wensenlijstje, maar of dat gaat gebeuren weet je natuurlijk nooit.

Is het paardrijden te combineren met je werk?

Toen ik nog studeerde had ik veel meer tijd om te rijden dan ik nu heb, maar ik heb er nog altijd even veel plezier aan ook al rij ik nu minder wedstrijden. Het kost veel vrije tijd maar het plezier wat je ervoor terug krijgt is onbetaalbaar.

Wat vind je van de paardensport in Twente?

De paardensport in Twente wordt steeds interessanter, steeds meer grote wedstrijden komen naar Twente en zo wordt het ook steeds meer een paarden regio. Nu is het vooral Brabant en Gelderland die deze naam hebben, maar ik denk dat Twente er ook wel bij past, mede door alle grote namen die er woonachtig zijn.

Wat vind je van Sport In Twente?

Leuk initiatief! Het maakt een mooi overzicht van alle actieve sporters in Twente.

Over