Transparantie is ver te zoeken

Door op oktober 24, 2017

Als je de soap rond het ontslag gevolgd hebt, zoals ik, dan is mij maar één ding opgevallen, namelijk transparantie. Transparantie betekent openheid maar vooral eerlijkheid naar alles en iedereen. Niemand kan doorgronden wat de echte treden is om René Hake aan de kant te zetten. Was het echt de resultaten of was er toch iets anders? Waarom staat er in een persbericht dat alles in goed overleg gegaan is met de man uit Erica, terwijl je daar grote vraagtekens bij kunt zetten. Als het waar mocht zijn, waarom laat je hem dan op woensdag gepakt en gezakt vanuit Erica naar het trainingscomplex komen en hem dan een appje stuurt in de trant van “René je hoeft je niet om te kleden, kom naar mijn kantoor”, terwijl je maandag en dinsdag nog samen hebt gewerkt? “Het belang van de club staat voorop”! Hoe bedenk je zo iets, het is toch puur eigen belang. Kom op Van Halst, transparantie is wel erg ver te zoeken.

De reacties van de spelers en van de trainersstaf waren eerst nog mild of afhoudend, maar na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Roda JC waren zij heel duidelijk, “deze overwinning is vooral en in de eerste plaats voor René, om ons had dat allemaal niet gehoeven”. Uitspraken die niets aan duidelijkheid overlaten. Waarom woensdag al in de loop van de middag een gesprek gevoerd met Gertjan Verbeek en daarna niets meer gehoord of gezien of gelezen? Dit heeft allemaal te maken met transparantie, openheid maar vooral eerlijkheid. Eerlijkheid niet alleen naar Hake, de trainersstaf en de spelers, maar ook naar de supporters. Hake zelf is te bescheiden om te reageren zoals een andere trainer misschien wel in zijn situatie zou hebben gedaan. En de supporters wonden er zaterdag geen doekjes om. Natuurlijk, FC Twente bevindt zich nog steeds in een moeilijke financiële situatie, maar dat weerhoudt niemand binnen de FC Twente om te zorgen voor transparantie.

En Verbeek? Hij analyseerde zondag gewoon de wedstrijd PSV tegen Heracles Almelo, dat na de nederlaag wel onder FC Twente staat, en zit nog steeds in de wachtkamer. Het sein staat nog steeds op rood, want er is nog niets geregeld met Hake en Verbeek is collegiaal genoeg om niet nu al de rol over te nemen. “Eerst alles netjes met Hake afhandelen en dan kijken hoe de vlag erbij hangt”. Duidelijk. Dat is transparantie.

Jaap Gönning.

Over