Headlines

Derby clash in Vriezenveen

Door op oktober 12, 2017

Zaterdag 14 oktober is het weer zover, dan staat de Vriezenveense derby weer op de rol. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een mooie derby, volgens de weersvoorspellingen komt er mooi nazomerweer en er kan gespeeld worden op een mooie accommodatie in een ongetwijfeld mooie ambiance. De derby der derby’s tussen roodzwart en geelzwart of zoals de wedstrijd tussen DETO en DOS in Vriezenveen en omstreken ook wel genoemd ‘de moeder aller derby’s’. Sinds de bekendmaking van het wedstrijdschema voor het seizoen 2017-2018 kijken veel voetballiefhebbers al uit naar de clash tussen beide Vriezenveense rivalen. Wedstrijden tussen DOS en DETO zijn sfeervolle wedstrijden, die garant staan voor spanning en spektakel. Het zijn wedstrijden op zich, waarin meer gebeurt en die meer boeien dan welke andere wedstrijd ook.

Bij de bakker, slager, supermarkt of op straat overal wordt al weken gesproken over deze speciale wedstrijd. Belangen zijn, mede door de onderlinge rivaliteit, groter dan in andere wedstrijden. Al zijn de scherpe kantjes er de laatste jaren wel wat afgegaan ten opzichte van het verleden. Op de groene grasmat wordt er vaak nog wel fel en fanatiek gestreden, maar na afloop wordt er tegenwoordig gezamenlijk een pilsje gedronken en gezellig nagevierd. De Vriezenveense derby mondde de laatste jaren dan ook steevast uit in een voetbalfeest ongeacht de uitslag.

Doordat DETO jarenlang op het hoogste amateurniveau acteerde en DOS’37 jaren in de 2e of 3e klasse niveau speelde was men jarenlang verstoken van deze unieke derby. Maar doordat DOS’37 een aantal jaren geleden ook besloot spelers van buitenaf aan te trekken met de ambities een stabiele eerste klasser te worden, is ‘de moeder aller derby’s’ sinds een paar jaar weer in ere hersteld. DOS’37 heeft die ambities inmiddels gerealiseerd, want het speelt al voor het 5e seizoen in de eerste klasse. Sterker nog in het seizoen 2014-2015 werd DOS kampioen en promoveerde het naar de hoofdklasse. Het hoofdklasse-avontuur bleef beperkt tot maar 1 seizoen. Vorig seizoen eindigde DOS als hoofdklasse degradant op een enigszins teleurstellende 8e plaats. Wel wist DOS’37 vorig seizoen beide Vriezenveense derby’s te winnen (0-3) en (3-2) wat veel goed maakte.

DETO daarentegen beleefde vorig seizoen een veel bewogen jaar, met veel tegenslagen en diepe dalen. Na een dramatische periode, waarin DETO negen nederlagen oprij leed en regelrecht leek af te stevenen op degradatie, rechtte de ploeg, na de trainerswissels, haar rug en wist het zich met een sterke serie van zeven ongeslagen wedstrijden via de nacompetitie te handhaven. Waardoor we ons weer mogen opmaken voor deze derby clash.

DOS’37 heeft als ambities dit seizoen in de top 5 te eindigen, daarvoor werd de ploeg van nieuwe trainer Jochem de Weerdt afgelopen zomer versterkt met Andrej Piljic (HHC Hardenberg), Nick Wennink (PH Almelo), Berend Bove (Voorwaarts), Martijn Olde Olthof (Juventa) en Danny Oude Lashof (Quick’20). Na een wat wisselvallige voorbereiding startte DOS het seizoen met een 1-2 nederlaag tegen kampioenkandidaat SDV Barneveld, dat met een verdiende overwinning weer vertrok. In de lastige uitwedstrijd tegen Go Ahead Kampen wist DOS zich knap te herstellen middels een verdiende 1-2 overwinning. Door de overvloedige regenval werd de thuiswedstrijd tegen Hierden vorige week afgelast. Of het ritme daarmee is onderbroken of dat de rust en de break DOS goed heeft gedaan zal moeten blijken. Wat wel zeker is, dat de ervaren DOS ploeg tot op het bot gemotiveerd zal zijn voor deze derby.

Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor DETO, dat met vertrouwen aan de aftrap zal verschijnen na de twee mooie overwinningen op ASV Dronten (2-0) en Nunspeet (0-1). DETO bevestigde met die goede prestaties, dat het de goede lijn van het slot van vorige seizoen tot nog toe een vervolg heeft kunnen geven. Na een goede voorbereiding, waarin drie ruime bekeroverwinningen werden geboekt, kende DETO een bevredigende competitiestart met 6 punten uit 3 wedstrijden. Vorige week boekte DETO een knappe 0-1 overwinning bij het toen nog ongeslagen Nunspeet. En net als de week er voor lag een collectieve teamprestatie ten grondslag aan de mooie overwinning. DETO speelde in Nunspeet goed georganiseerd en compact , waardoor het nauwelijks iets weggaf. Na een moeizame beginfase trok DETO met verzorgd veldspel het initiatief naar zich toe.

In derby’s als deze is de ploeg met de meeste spelers, die een over-mijn-lijk-instelling aan de dag weten te leggen, vaak spekkoper. Doordat dit soort derby’s eigen wetten en regels kent zijn ze vaak onvoorspelbaar en worden vaak op details beslist, focus en concentratie zijn dan ook de toverwoorden. De ploeg, die het best weet om te gaan met de omstandigheden en elementen en haar eigen spel weet te spelen komt in wedstrijden als deze vaak als winnaar uit de strijd.

DETO tankte met de overwinning op Nunspeet veel zelfvertrouwen en staat er momenteel goed op, beter dan vorig seizoen. Beide ploegen lijken dit keer aan elkaar gewaagd, de steun en support van de achterban zou gezien de verwachte minimale krachtsverschillen weleens van doorslaggevende betekenis kunnen zijn.

De Vriezenveense derby DETO Twenterand – DOS’37 begint om 14:45 uur.

Actiefoto: archief

Over