Headlines

Elmar Heupers: “pats! Daar lig je dan….”

Door op oktober 11, 2017

Wie is Elmar Heupers?

Ik denk dat de meesten mij zullen typeren als een passionele, enthousiaste en positief ingestelde speler. Ik ben sinds drie jaar aanvoerder van Webton Hengelo en spelverdeler van het team, uitkomend in de Topdivisie. In mijn werkende leven ben ik projectmanager voor innovatieprojecten, waarin wij samenwerkingen tussen bedrijven opzetten en ondersteunen voor het maken van nieuwe en vaak duurzamere producten. Ik woon samen met mijn vriendin Zuzana in Enschede. Zij is volleybalster in de 2. Bundesliga en speelt voor Skurios Volleys Borken. Twee weken geleden ben ik helaas zwaar geblesseerd geraakt, een afgescheurde achillespees in mijn rechterbeen. Het seizoen lijkt daarmee voorbij te zijn voordat het eigenlijk was begonnen.

Wat gebeurde er op die fatale zaterdagavond vlak voor het begin van de eerste wedstrijd?

De achtergrond van het hele verhaal loopt eigenlijk vanaf begin 2017, waar een scheurtje in mijn linker achillespees er voor zorgde dat de rest van vorig seizoen ervoor zorgde dat ik niet meer in actie kon komen. Nadat deze revalidatie door middel van deskundige begeleiding vanuit Topvorm Twente succesvol was verlopen, begon de rechter achillespees de donderdag voor de wedstrijd te zeuren op de training. Op de vrijdag kon ik vervolgens amper lopen en heb ik contact gehad met de trainer om een eventuele wisselspeler voor mij bij de selectie te halen. Deze viel echter in zijn wedstrijd voorafgaand aan de onze uit met een zweepslag en dus was ik de enige spelverdeler in het team. Met wat pijnstillers en een rustige warming-up leek het de goede kant op te gaan, maar bij het inslaan ging het mis. Ik wilde naar een bal lopen om een set-up te geven en ik voelde een beste schok door mijn onderbeen, pats! Daar lig je dan…

Wat gaat er dan in je om?

Nou ik had van een aantal collega-volleyballers wel eens begrepen hoe het voelt, dus ik wist direct dat het foute boel was. Hoewel het niet enorm pijn doet kun je de voet eigenlijk niet meer bewegen en dat is wel even schrikken. Bovendien had ik van dezelfde mannen gehoord dat het tot wel een jaar kan duren voordat je van zoiets hersteld. Dit was eigenlijk het eerste waar ik aan dacht. Eenmaal zittend aan de zijlijn besef je ook hoe waardeloos het is voor het team en de club, je hebt namelijk allemaal behoorlijke verwachtingen van het seizoen en dat pakt dan toch anders uit.

Seizoen verloren, alles voor niets geweest?

Voor mij persoonlijk is het denk ik zo goed als een verloren seizoen. Realistisch gezien zit het er niet in voor het eind van het seizoen weer in goeden doen te zijn is mijn verwachting. Het plan is wel zodra het kan een keer of 4-5 in de week de sportschool in te duiken in de hoop het allemaal wat te versnellen. Het team beschikt in Hans Korpershoek gelukkig over een andere uitstekende spelverdeler, waarmee we zeker nog bovenin mee kunnen draaien. Het is alleen voor iedere speler onhandig wanneer er geen wisselmogelijkheid is. Je hebt in een lang seizoen immers altijd wel momenten dat het even niet draait en zeker in onze competitie is het dan wel prettig als er dan iemand in kan die het stokje even overneemt. De Topdivisie is namelijk extreem aan elkaar gewaagd en weer een stukje sterker dan afgelopen jaar. Desalniettemin staat er een prachtige groep top-volleyballers en met ons fanatieke thuispubliek, organisatie en ambiance wordt het voor de club zeker nog een mooi seizoen!

Hoe gaat het nu met je?

Ik moet zeggen dat het best goed gaat. Gips is knap waardeloos, dus je bent wel wat beperkt in de meest simpele dingen. Maar ik vind altijd dat je zaken die je toch niet kan beïnvloeden het best kan accepteren en er voor de rest het beste van moet maken. Daarnaast heb ik veel bezoekjes en berichtjes van vrienden en de club, dat is ook prettig. En thuis wordt ik perfect verzorgd door mijn vriendin Zuzana, dus verder zal ik niet klagen.

Goed opgevangen door Webton?

Nadat ik zaterdags direct was geholpen in het ziekenhuis ben ik weer naar Veldwijk gegaan om iedereen op de hoogte te brengen van de situatie. Er was nog veel publiek aanwezig en het was fijn om te merken hoe begaan iedereen is. Webton is een hele warme vereniging en men is nauw betrokken bij het team, wat bij een blessure als deze dan zeker naar voren komt. Vanuit het bestuur kwam voorzitter Jaap Heerze met zijn vrouw doordeweeks nog een heerlijke mand brengen en ook sponsor Webton peilt regelmatig hoe het is. Dat voelt goed en maakt het ook fijn om bij wedstrijden aanwezig te zijn.

Hoe kijk je nu naar je teamgenoten?

Als spelverdeler en aanvoerder van de ploeg is mijn drive altijd om hen te ondersteunen met veel passie, enthousiasme en positiviteit. In een sport die zo dynamisch is en emoties elkaar in zo’n snel tempo opvolgen is het belangrijk om iedereen er goed bij te houden en in te schatten wie wat nodig heeft. Daarnaast bepaald inzet en beleving in mijn optiek wie wedstrijden wint of verliest in een competitie die zo aan elkaar gewaagd is. Dit maakt het extra zuur om nu vanaf de kant te moeten toekijken, want ik kan daar een stuk minder voor het team betekenen. Ik probeer nu vanaf de kant te bekijken wat ik kan doen en ook met wat tactische tips mijn teamgenoten te ondersteunen.

Wat vindt je van de prestaties op dit moment na drie wedstrijden?

Met twee nederlagen is de start qua resultaat teleurstellend. Met een brede en aan elkaar gewaagde selectie van 12 goede spelers zijn de verwachtingen natuurlijk anders aan het begin van het seizoen. Als je echter kijkt naar de afwezigheid van twee spelverdelers de eerste twee wedstrijden en de onverwachte blessure bij Mark Koning voorafgaand aan de laatste wedstrijd dan staat het wel in iets andere context. Hans heeft natuurlijk een aantal trainingen gemist en de trainer heeft minder mogelijkheden hierdoor. Toch denk ik dat de laatste wedstrijd in Zevenhuizen gewonnen had kunnen worden, maar zoiets kan dan natuurlijk gebeuren. Het is zaak zo goed en zo snel mogelijk aan de situatie aan te passen en komende zaterdag weer te knallen.

Hoe zit de organisatie bij Webton in elkaar?

De club heeft de zaken goed op orde. Het is natuurlijk meer dan goud waard dat Ton Heerze met zijn bedrijf zoveel energie, tijd en bevlogenheid in het regionale volleybal steekt. Dit creeert immers een heleboel mogelijkheden en dat zie je terug in onder andere de fantastische ambiance die op zaterdagen wordt neergezet. Er is een enthousiast bestuur die zeker weer een aantal stappen voorwaarts heeft gezet en al vroegtijdig een brede groep aan goede spelers wist vast te leggen. Dit geeft natuurlijk rust en legt een goede basis om op verder te werken. Daarnaast zorgen zij ook voor het leggen van verbanden met belangrijke factoren in de regio, waaronder het Bonhoeffer College in Enschede.

Ook aandacht voor de jeugd?

Wil je op continue basis wat bereiken in het mannenvolleybal dan is aandacht voor de jeugd cruciaal. Aangezien de financiële middelen beperkt zijn zal dat immers de basis moeten zijn voor een goede selectie. Dit is in de laatste jaren wel aangetoond door Webton Twente (waar de licentie voor Webton Hengelo vandaag komt) en Rivo Rijssen. Beide ploegen speelden namelijk Eredivisie, maar waren beide genoodzaakt zich terug te trekken doordat er onvoldoende aanvulling van onderaf kwam. Op zichzelf is dat geen ramp, maar realisme dat super lichtingen de absolute top kunnen halen. Het benadrukt wel dat continuïteit vanuit de eigen jeugd moet beginnen. De club steekt daarom ook veel aandacht in de jeugd en heeft hiervoor ook een samenwerking met Twente’05. Bovendien is er een nauwe band met het Bonhoeffer College aan de Bruggertstraat in Enschede. Voor vrijwel alle regionale top volleyballers van de laatste decennia lag daar de basis, zo kwam meer dan 90% van ons Eredivisie team van deze school.

Terugkijkend. Waar begon jouw volleybalcarrière?

Ik begon ooit met volleybal bij HVC Holec in Hengelo, wat een voorloper is van het huidige Webton Hengelo. Het werd echter pas serieus toen ik op 16 jarige leeftijd naar het Bonhoeffer College (toenmalig Ichthus College) in Enschede ging. Zowel op deze school als bij mijn nieuwe club Savico (nu Twente’05) is het snel gegaan onder leiding van toenmalig coach Cees Jansen.

Weleens geselecteerd geweest voor een vertegenwoordigd team?

Ik ben dus eigenlijk op vrij late leeftijd begonnen met volleybal op niveau (16/17). De meeste nationale jeugdselecties selecteren al vanaf een jaar of 12 en daarvoor was het dus al wat laat. Met het Bonhoeffer College hebben wij in 2002 Nederland vertegenwoordigd op de ISF World School Volleyball Championships in Puerto Rico. In het kader van deze wereldkampioenschappen ben ik in 2010 met de selectie meegeweest als assistent coach in Baotao, China. Tussendoor hebben we met jeugdselecties nog wat internationale toernooien gespeeld, bijvoorbeeld de Eotvos Cup in Hongarije. In 2014 heb ik in Phoenix, USA, meegedaan aan de Open National Championships.

Ooit aan een volleyballoopbaan in het buitenland gedacht?

Wanneer je als jonge volleyballer tot wel 9 keer in de week traint op het Bonhoeffer College en bij de club dan droom je ergens wel van de stap naar het buitenland. Toen ik echter eenmaal studeerde aan de Universiteit kwam ook wel het besef dat ik via die weg waarschijnlijk meer kon bereiken dan met volleybal. Na het seizoen in de Eredivisie met Webton Twente (2009-2010) heb ik nog wel een klein buitenlands avontuur gedaan. Van 2010-2014 heb ik bij FC Schuttorf ’09 in Duitsland gespeeld, in de 2. Bundesliga. Dit was een hele mooie ervaring, met name gezien de grotere mate van beleving en aandacht daar voor de sport. Ook is het heel leerzaam om met veel verschillende buitenlandse spelers (o.a. Duits, Pools. USA, Tunesie, Servie) te spelen, waardoor je op een andere manier met deze culturen kennis maakt. Onder meer vanwege de lange reisafstanden (soms wel 8 uur in de bus voor een enkele reis) heb ik daarna besloten om terug te keren naar oude teamgenoten bij Webton Hengelo.

De Oranje dames doen het beter dan de heren. Hoe komt dat denk je?

Dit zal een combinatie van factoren zijn, hoewel ik de ins- en outs ook niet precies ken. Ik kan me voorstellen dat er een heel professioneel programma ligt en de dames hebben in bijvoorbeeld Avital Selinger en Giovanni Guidetti trainers van absoluut topniveau gehad. Het belangrijkst is denk ik dat het een unieke lichting heeft met speelster van het allerhoogste niveau. Het mooie hierbij is dat de groep nog vrij jong is, waardoor het zeker nog hele mooie resultaten gaat boeken. Bij de mannen is denk ik niet de hele lichting van dergelijk niveau, maar gaat het de laatste jaren wel weer de goede kant op.

1996 Olympisch kampioen. Komt die tijd ooit weer terug?

Zeg nooit nooit natuurlijk, maar realistisch gezien zal dit niet op korte termijn gaan lukken. De omstandigheden (als niveau van de competities) in Nederland zijn nou eenmaal niet van wereldniveau, waarmee het natuurlijk wel moet beginnen. Daarnaast is er een hoge mate van gretigheid, passie en drive de absolute basis van goede prestaties. Dit mist nog wel eens bij de jeugd denk ik. En zoals hierboven al gezegd moet je ook geluk hebben dat er een uitzonderlijke groep van spelers op elke positie in 1 lichting zit.

Regio Twente is bij de dames met twee teams vertegenwoordigd op het hoogste niveau. Gaat Webton dat bij de heren doen en wanneer?

De regio doet het extreem goed bij de vrouwen, met naast deze twee teams ook veel ploegen in de top van lagere competities. Bij de mannen is momenteel geen Twentse ploeg in de Eredivisie vertegenwoordigd. Webton Hengelo zit hier dicht tegenaan, waarbij het afgelopen seizoen al een mogelijkheid kreeg de stap te maken. De ambitie zit in de club op middellange termijn in de Eredivisie mee te draaien en ik denk dat veel voorwaarden daarvoor ook bij de club aanwezig zijn. Daarbij moet je ook leren van teams die zijn voorgegaan en de continuïteit vanuit de jeugdopleiding waarborgen. Wanneer dit soort zaken op hun plek vallen dan ligt er in Hengelo een hele mooie basis.

Publiciteit is belangrijk. Vindt jij dat met name de regionale pers voldoende aandacht besteedt aan Webton en het overige volleybal?

Ik heb vier jaar in Duitsland in de 2. Bundesliga gespeeld en weet daarom hoe de pers daar met topsport om gaat. Waar de sportkaternen in Nederlandse kranten met name aandacht hebben voor voetbal, met vaak slechts een aantal zinnen over het volleybal en Webton Hengelo, waren er daar zelfs voorbeschouwingen op onze wedstrijden die een hele bladzijde in beslag namen. Ik denk dat daarom de minimale aandacht wel een stuk omhoog zou kunnen, hierbij ook voor de breedtesport in het algemeen. Vergeet niet dat Webton Hengelo tot de beste 10-15 teams van Nederland behoort. Los daarvan denk ik dat onze club in de vorm van Jaap Heerze uitstekend bezig is met de publiciteit voor het regionale topvolleybal.

Kan www.sportintwente.nl daar een rol in spelen?

Bovenstaande is met name een gericht op de fysieke kranten. Digitale platformen als Sport in Twente hebben over het algemeen al ruimere aandacht voor breedtesport, waaronder volleybal. Gezien het toenemende belang van digitale bronnen is dat ook een goede ontwikkeling en denk ik dan ook dat zij daar zeker een voorname rol kunnen vervullen. Mede met het oog op het gat dat fysieke kranten laten vallen.

Hoe zie je zelf jouw volleybaltoekomst?

Uit de echo in het ziekenhuis kwam naar voren dat de achillespees (vrijwel) volledig is afgescheurd op de aanhechting met de kuitspier. Een plek waar ze niet kunnen opereren en deze vanzelf moet aangroeien. Sowieso staat voor een goed herstel van de achillespees een maand of 6-9, wat betekent dat het seizoen realistisch gezien voorbij is. Daarbij moet je ook afwachten of het compleet hersteld en hoe de fysiek dan is. Al te veel plannen maken doe ik dan ook nog maar niet, maar voorlopig denk ik nog niet aan stoppen. Normaal gesproken kun je op mijn positie, spelverdeler, tot zelfs boven je 40ste nog in de top spelen dus wat dat betreft heb ik nog even.

Over