Headlines

Tactiek

Door op oktober 5, 2017

Soms heb je moeite om een mooi item te vinden waarover je een column kunt schrijven. Je zit te dubben van misschien dit of misschien dat, maar dinsdagavond werd me eigenlijk een item in de schoot geworpen. Ik zat op mijn vakantieadres te kijken naar darten, je weet wel dat pijltjes gooien, maar met een scheef oog ook volgde ik de blogs over de stand van zaken rond minister Hennis. Wie zegt u. Ja juist die dame die leiding moest geven aan onze defensie. Maar wat heeft dat met sport te maken hoor ik u al zeggen. Nou ik denk in dit geval toch wel veel en vooral wat de tactiek betreft.

Ze moest zich namelijk verdedigen tegen de uitkomsten van het onderzoek rond de dood van twee militairen in Mali. En ze had een fantastisch tactiek uitgedacht. Eerst nog verkondigde ze niet aftreden maar optreden, maar nu ging ze het debat aan terwijl de uitslag al bekend was: opstappen. Kijk en dat noem ik nu een prima tactiek net doen of je blijft zitten en al stilletjes je aftocht hebben geregeld inclusief je assistent, de commandant der strijdkrachten. En dat gevoel van een prima tactiek denk ik ook dat Dick Advocaat en Ruud Gullit in gedachten hebben van ”natuurlijk hebben we een kans en natuurlijk gaan we naar Rusland”, maar ondertussen, als het niet lukt hebben ze hun verdediging al klaar en stappen op, de eer aan zichzelf houden noemen ze dat zowel in de sport als in de politiek.

Dus sport is politiek of is politiek sport? U mag het zeggen. Allebei kan en allebei willen ze er over meepraten. Kijk maar hoe de PvdA van Enschede zich plotseling opwindt over de hoge salarissen van ene Velderman en ene Van Halst bij het financieel noodlijdende FC Twente. En misschien is dat ook wel zo, maar hebben heren politici niet wat beters te doen? Of speelt hier ook weer de tactiek een rol, want zijn er volgend jaar geen gemeenteraadsverkiezingen? En dus moet er gescoord worden, dit keer niet door de spelers van FC Twente, maar door de heren politici.

Zo zie je maar weer hoe belangrijk tactiek is, zowel in de politiek als in de sport. Volop in de aanval, het liefst met gestrekt been, want de tactiek bepaal je vooraf en mocht het toch misgaan, je antwoord heb je op papier al lang klaar. Zowel in de sport als in de politiek!

Over