Headlines

Volleybalster Juliët Lohuis actief over de grens bij USC Münster

Door op oktober 4, 2017

Wie is Juliët Lohuis?

Ik ben geboren en getogen in Oldenzaal, 21 jaar oud en woon en volleybal momenteel in Münster, in Duitsland. Ik studeer Human Resource Management op het Saxion in Deventer, wat momenteel op een wat lager pitje staat in verband met volleybal. Als ik een beetje vrije tijd heb vind ik het leuk om nieuwe steden te ontdekken, af te spreken met vriendinnen en andere sporten te beoefenen. Verder ben ik een echte zonaanbidster en zou ik het liefst in Italië wonen.

Hoe zag je volleyballoopbaan er tot nu toe uit?

Toen ik 7 jaar was ben ik begonnen met volleyballen bij vv Pollux in Oldenzaal. Vanaf mijn +/- 12e ben ik vier keer gaan trainen bij de Heutink Volleybalschool onder leiding van Jan Berendsen. Zomers trainde ik hier elke dag zo’n 3 uur op technieken. Hier begon het balletje voor mij te rollen. Rond mijn 14e werd ik geselecteerd voor jeugd oranje, wat vervolgd werd door jong oranje. In de tijd dat ik bij jeugd oranje speelde, speelde ik competitie bij Set-up’65 dames 2, gevolgd door dames 1. Met dames 1 werden we kampioen in de topdivisie, waardoor zij promoveerden naar de eredivisie. Wat nog steeds een van mijn hoogtepunten is in mijn carrière.

Na mijn tijd bij Set-up’65 ben ik verhuisd naar Arnhem en ben ik fulltime gaan trainen op Papendal met het Talentteam. Tevens kwam ik in deze tijd uit voor Jong Oranje. In de jeugdteams van Oranje heb ik verschillende Europese Kampioenschappen, kwalificaties en andere internationale toernooien gespeeld. Een hoogtepunt voor mij was daarbij brons op de Jeugd olympische spelen in Utrecht. Na één jaar bij het talentteam te hebben gespeeld ben ik overgestapt naar Eurosped topvolleybal in Twente. In dit jaar hebben we gespeeld voor het kampioenschap, maar zijn we uiteindelijk tweede geworden. Na dit jaar ben ik verhuisd naar Apeldoorn, waar ik uitkwam voor vv Alterno en studeerde in Deventer. In deze tijd heb ik het theoretische deel van mijn studie grotendeels afgerond. Waardoor ik vrij was om een volgende stap in mijn volleybal carrière te maken, met als uitkomst dat ik nu speel voor USC Münster.

Bevalt het volleyballen bij USC Münster?

Het volleyballen bij USC Münster bevalt me erg goed. Inmiddels zijn we alweer aan het eind van de voorbereiding gekomen. Op zondagavond zijn we teruggekomen van een succesvol toernooi in Parijs en het aankomende weekend staat ons laatste oefentoernooi gepland in Zwitserland. De week erop begint de competitie al. Ik train twee keer per dag. Elke ochtend begin ik met ongeveer 90 minuten kracht, gevolgd door een uur baltraining. In de ochtend werken we in kleine groepen, waardoor we meer technisch en individueel kunnen werken. In de avond trainen we met de gehele groep. Het verschil in trainingsintensiteit is aanzienlijk in vergelijking tot mijn vorige clubteams. Dit was met name de eerste weken wennen, maar gelukkig wordt alles snel ‘normaler’.

Gedurende de trainingen praten we Engels, aangezien we vele nationaliteiten in ons team hebben. Het overgrote deel is Duits, maar we hebben ook Finse en Servische speelsters. En we hebben een Nederlandse coach, Teun Buijs. Met hem heb ik in mijn periode bij Jeugd en Jong oranje al eens samengewerkt. Ik woon in een appartement met een Duits teamgenootje, vlakbij het centrum van het prachtige Münster. We ondernemen veel activiteiten naast het volleybal met het team, zoals etentjes en filmavonden. USC Münster is een vrij grote club, met veel lieve, behulpzame mensen. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik mij snel thuis voelde bij mijn nieuwe club.

Is school en volleybal te combineren?

Om het goed te kunnen combineren, zijn discipline en motivatie erg belangrijk. Ik ben inmiddels aangekomen bij de laatste fase van mijn studie. Ik moet nog één stage lopen en daarna afstuderen. Momenteel ben ik Duits lessen aan het volgen, wat tot nu toe voorspoedig verloopt. Ik hoop de taal binnen enkele maanden onder de knie te hebben. Daarna is mijn plan om een stageplek in Münster te gaan zoeken. Meerdere speelsters hebben al stage gelopen bij de hoofdsponsor van USC, wat voor mij ook een optie kan zijn. Mijn doel is om mijn studie binnen twee jaar af te ronden. Omdat ik twee keer per dag train, is het voor mij belangrijk om een flexibele stageplek te vinden.

Is volleybal een bekende sport binnen je familie of kennissen?

Ik kan zeggen dat ik uit een sportieve familie kom. Veel van mijn nichten volleyballen of hebben gevolleybald. Met twee van mijn nichten heb ik samen gespeeld bij Set-Up. Één daarvan speelt nu nog op hoog niveau, Judith Kamphuis. Zij speelt nu bij Eurosped. Ik kwam haar de afgelopen jaren zelfs vaker tegen op het volleybalveld dan daarbuiten. Mijn ouders en broers volleyballen verder niet, maar zijn wel fanatieke supporters. Münster ligt dichtbij, dus ik hoop en verwacht het aankomende seizoen veel familie en vrienden me aan komen moedigen.

Wat ben je voor een volleyballer, welke speciale kwaliteiten heb je?

Mijn positie is midspeelster. Mijn hoofdtaken in het veld zijn blokkeren en aanvallen. Ik kan genieten van een perfecte omloopbal, mooie acties van teamgenootjes of een killblock. Ik ben in mijn volleybal een perfectionist. Gedurende de trainingen kunnen we onze acties terugkijken op een groot scherm, hierdoor kan ik me snel aanpassen en zie ik vaak snel een (klein) verschil.

Bijgeloof voor de wedstrijd?

Ik ben vrij nuchter en ik heb geen grote rituelen of bijgeloof.

Wat is je doel om te bereiken in het volleybal?

Het lijkt me geweldig om in Duitsland voor prijzen te spelen. Verder zou ik graag uitkomen in de Italiaanse competitie en natuurlijk voor het Nederlandse team.

Wie is je idool?

Als ik naar de middels van het Nederlandse team kijk, Robin de Kruijff met name, dan vind ik de snelheid die ze heeft en de agressiviteit in haar blok erg indrukwekkend en motiverend!

Wat vind je van het challenge systeem dat nu al een tijdje is doorgevoerd in het volleybal?

Ik heb nog nooit met het systeem gewerkt, dus zelf heb ik hier (nog) geen ervaring mee.

Wat vind je van Sport In Twente?

Ik vind het een mooi platform! Af en toe lees ik stukjes van bekenden. Ik hoop dat ik jullie als lezer een beetje mee heb kunnen nemen in mijn leven en wie weet zie ik jullie nog eens in Münster. De thuiswedstrijden zijn veelal op zondagmiddag.

Over