Headlines

Lonne Hintzbergen: “Toevoegen tijdklok maakt het spelletje een stuk vlotter”

Door op september 6, 2017

De korfbalcompetitie is het afgelopen weekend voorzichtig begonnen, maar het komend weekend wordt er in alle klassen volop gespeeld. Reden genoeg om een korfbalster als Sporter van de Week aan het woord te laten over haar sport.

Wie is Lonne Hintzbergen?

Lonne Hintzbergen is een 19-jarige meid die naast studeren en een bijbaantje vaak te vinden is op de velden van KV Rigtersbleek. Hier is ze speelster in het vlaggenschip van de Bleek en daarnaast vervult ze verschillende vrijwilligerstaken.

Korfbal is gemengd, waarom een gemengde sport uitgezocht?

Het is niet zo dat ik voor korfbal heb gekozen omdat het een gemengde sport is, maar ik vond het wel extra leuk daardoor. Het is de enige sport waarbij je met jongens en meisjes samen in één team speelt wat de sport uniek maakt. Vroeger was ik al iemand die graag met jongens speelde, dus korfbal was een goede uitkomst om met zowel jongens als meisjes om te gaan en te sporten.

Ooit ook aan een andere sport gedaan?

Nee, naast zwemmen niet.

Korfbal is ooit begonnen met drie vakken. Na de twee vakken komen er ook nieuwe spelregels zoals een schotklok, prima idee?

Ja, ik denk dat dit positieve veranderingen zijn. De schotklok is een klok die wordt gebruikt om aan te duiden hoeveel seconden er nog over zijn voordat de bal de korf moet raken. Er werd al met de schotklok gespeeld vanaf de Overgangsklasse, maar sinds dit seizoen ook in de eerste klasse. De toevoeging van de schotklok maakt het spelletje een stuk vlotter en maakt de ploegen korf gerichter.

Wat zou je nog meer willen veranderen om het aantrekkelijker te maken?

Sinds dit seizoen zijn er ook nieuwe regels qua wisselen. Er mag er acht keer gewisseld worden en er wordt gewerkt met terug wisselen. Dit houdt in dat spelers ook terug gewisseld mogen worden. Een speler die bijvoorbeeld erg sterk is in de verdediging, kan de coach eruit halen in het ene vak en erin brengen in het andere vak om de tegenstander ervan te weerhouden om te scoren. Samen met de schotklok zijn dit naar mijn idee al erg aantrekkelijke veranderingen.

Nederland is oppermachtig. Hoe komt dat denk je?

Ik denk dat dit komt omdat korfbal van oorsprong een Nederlandse sport is. Hierdoor is de sport in Nederland het meest ontwikkeld. In Nederland zijn de competities goed georganiseerd en van hoog niveau waardoor de Nederlandse internationals een jaar lang op hoog niveau kunnen presteren. In andere landen is korfbal nog minder ontwikkeld en ligt het niveau in de competitie lager en bestaat er een enorm verschil tussen hun reguliere competitie en bijvoorbeeld de Korfbal League in Nederland. Het komt wel steeds vaker voor dat buitenlandse spelers een jaar meedraaien op het hoogste niveau in Nederland en in een jaar aanzienlijk beter worden.

Moet korfbal Olympisch worden?

Ja, naar mijn idee wel. Het zou een enorme boost zijn voor de korfbalsport.

Zo ja, waarom?

Wanneer korfbal een Olympische sport wordt, zal korfbal zowel nationaal als internationaal op de kaart worden gezet. Ook de komst van gemengde sporten wordt op deze manier bevorderd. Naar mijn weten is het de bedoeling om in 2028 korfbal op de Olympische Spelen te krijgen.

Korfbal gaat vaak over van vader/moeder op zoon dochter. Hoe is dat met jou gegaan?

Bij mij is dit ook zo gegaan. Mijn moeder heeft jarenlang gekorfbald in de hoofdmacht van KV Rigtersbleek.

Korfbalt jouw man/partner ook?

Ja, hij is al jaren een vaste waarde in het eerste team van de Bleek.

Krijgt in jouw beleving korfbal wel voldoende aandacht in de media (behalve de finale van het zaalkorfbal)?

Nee, naar mijn idee krijgt korfbal niet genoeg aandacht in de media. Alleen de finale van het zaalkorfbal wordt uitgezonden door de NOS. Het zal goed zijn voor de sport als het vaker genoemd zou worden. Zo kunnen mensen een beter beeld vormen over korfbal. Toch zit er al wel een beetje vooruitgang in. Ziggo Sport zendt bijvoorbeeld in het zaalseizoen regelmatig wedstrijden uit van de Korfbal League.

Zou www.sportintwente.nl daarin een rol kunnen spelen?

Ja, zeker. Sportintwente.nl zou vooral bij kunnen dragen om de Twentse korfbalwereld op de kaart te zetten. Door dit soort interviews af te nemen en door wedstrijdverslagen te publiceren kom je al een heel eind. Ook is het een leuk idee om meer beeldfragmenten op de site te vertonen. Zo kunnen er bijvoorbeeld samenvattingen van wedstrijden op de website gepubliceerd worden. Op die manier kunnen de mensen ook daadwerkelijk zien wat korfbal precies inhoudt.

Wat wil jouw team Rigtersbleek dit seizoen bereiken?

De doelstelling van het eerste team van KV Rigtersbleek is om zowel op het veld als in de zaal bovenin de eerste klasse mee te draaien.

Twente was ooit landelijk goed vertegenwoordigd. Waardoor komt dit verval denk je?

Ik kan daar geen directe reden voor noemen. Wat ik weet is dat er clubs in Twente in de League hebben gespeeld maar daar niet lang hebben meegedraaid. Dit in tegenstelling tot clubs in het Westen die al jarenlang meedraaien op het hoogste niveau van Nederland. Ik denk dat dit verschil komt door de jeugd die eronder zit. Je moet als club wel een soort ‘buffer’ hebben; met alleen een goed eerste team kom je er niet. Er moet genoeg aanwas zijn vanuit de jeugd die de sterke positie van een vlaggenschip kunnen handhaven.

Heb je ideeën hoe dat te veranderen is?

Naar mijn idee ligt de basis in een goede jeugdopleiding. Ik denk dus dat er al veranderingen geboekt kunnen worden als er vanaf de F tot de A op een degelijk niveau gespeeld kan worden, met een goede meisjes/jongens verhouding. De jeugd moet klaargestoomd worden om mee te kunnen draaien in de senioren.

Over