Headlines

Sam Swalué: “Ik zou graag naar de de Olympsche Spelen willen”

Door op augustus 23, 2017

Wie is Sam Swalué?

Een meisje van 15 jaar oud die op het vwo zit en aan klimmen doet.

Wat is Boulder en wat is Lead?

Boulder en Lead zijn 2 van de disciplines van het klimmen. Bij boulderen is de wand maximaal 3,5/4 meter hoog en er ligt een dikke mat onder de wand. Je zit hierbij niet vast aan een touw. Bij lead klimmen is de wand ongeveer 10 tot 25 meter hoog. Het kan altijd nog hoger of lager zijn. Als je lead klimt dan klim je met een touw, een ander persoon moet je dan zekeren.

Hoe lang doe je deze sport al?

Ik doe deze sport al sinds dat ik zes jaar oud ben

Al resultaten behaald?

Ik ben 5 keer Nederlands kampioen geweest. 2 keer met Boulder en 3 keer met Lead. En ik ben één keer 6e geworden op een Europees klim Festival.

Hoe vaak train je in de week en waar?

Ik train 5 keer in de week 4 keer daarvan train ik in Enschede bij Cubebouldergym en Arque. En die andere keer klim ik met het Nederlands team in Utrecht of Amsterdam. Soms train ik ook nog een keer in Duitsland.

Is er ook een landelijke bond en zijn er ook bondstrainers?

De klimsport kent geen bond maar wel een vereniging en dat is de NKBV oftewel de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

Hoe kwam je zo bij deze sport?

Ik ben een keer gaan kijken ik de klimhal. En toen ik aan het klimmen was vond iemand dat ik wel goed kon klimmen voor de eerste keer. En hij zei toen dat ik een keer langs mocht komen op een training om te kijken. En de trainingen vond ik zo leuk dat ik op de sport bleef.

Het lijkt mij dat je ook aan krachttraining moet doen?

Ja, 1 keer in de week doe ik ook meestal krachttraining samen met mijn coach Irene Pieper.

Hoe ziet jouw voorbereiding op een kampioenschap eruit?

Je hebt met klimmen in Nederland lead en boulder. Het eerste half jaar heb je boulder en het ander lead. Als je je gaat voorbereiden moet je eerst fit zijn voor die discipline. Als je fit genoeg bent dan maak je de trainingen iets zwaarder totdat ze echt super zwaar zijn.

Is deze sport goed met de school te combineren?

Ja, mijn school werkt goed mee. En als ik om vrijstelling vraag dan doen ze er niet moeilijk over. Ik moet er alleen wel voor zorgen dat ik alle toetsen en huiswerk dat ik heb gemist wel maak.

Wat is je doel, wat wil je bereiken?

Ik zou graag een keer de finale willen halen op een internationale wedstrijd. En ik zou graag naar de Olympische Spelen willen gaan.

Wanneer en waar is jouw volgende wedstrijd?

Mijn volgende wedstrijd is in Innsbrück (Oostenrijk) en die begint op 30 augustus en duurt tot en met 10 september. Dit is een World Youth Cup en ik doe mee aan alle drie de disciplines namelijk Lead, Speed en Boulder.

Zou Boulder en Lead een Olympische Sport moeten worden?

Ik vind wel dat het een Olympische Sport moet worden, omdat het best wel een zware sport is en als je het nog nooit hebt gezien (of als je het wel hebt gezien) is het super gaaf om naar te kijken. In 2020 in Tokio doet de klimsport voor het eerst mee op de Olympische Spelen. Er zijn dan 3 disciplines, Lead, Speed en Boulder

Wie zijn jouw grootste fans en gaan zij altijd mee?

Pappa, mamma, mijn zusje en andere familieleden. Mijn pappa gaat bijna altijd mee naar nationale wedstrijden, en als er een kampioenschap is dan gaat er ook vaak andere familie mee.

Wat vindt je van de publiciteit in de dagbladen?

Te weinig, heel soms staat er een klein stukje in maar dat is echt bijna nooit.

Is www.sportintwente.nl een goede aanvulling op de publiciteit?

Misschien wel, alleen ik denk dat er nog meer publiciteit nodig is om de sport echt bekend te maken.

Foto’s: Sam Swalué

Over