KNVB: maak vrouwenvoetbal zelfstandig!

Door op augustus 11, 2017

Na de fantastische overwinning in de finale van het EK voor vrouwen is natuurlijk de grote vraag, wat gaat de KNVB met dit succes doen. Zijn ze in Zeist, maar ook in de districten er klaar voor om te oogsten, of laten ze, zoals zo vaak als het niet om het mannenvoetbal gaat, alles weer gewoon op zijn beloop. Als dat inderdaad het geval is, dan krijgen ook nog onze voetbalanalisten, zoals Van Hanegem, Perez en Waterreus gelijk. “Vrouwenvoetbal, dat stelt totaal niets voor. Vrouwen voetbal is geen topsport. Ik vind het van mijzelf heel goed dat ik drie wedstrijden in zijn geheel heb uitgekeken”.

Belachelijke uitspraken, maar ze hebben het toch maar weer even gezegd. Maar hoe lang bestond het mannenvoetbal al voordat in 1988 de EK titel in München werd gepakt? Mannen, de vrouwen hebben er amper tien jaar over gedaan! Heel belangrijk is dat de KNVB het vrouwenvoetbal bij de amateurs weghaalt en er een aparte tak van gaat maken, een tak die dan een eigen beleid kan maken met een heus bestuur en geen afgevaardigde bij de amateurs. De tijd is er nu rijp voor om dit te doen, vooral met het oog op het WK over twee jaar in Frankrijk en de Olympische Spelen. Dit bestuur kan zorgen voor een goede format voor alle voetbalverenigingen die een vrouwenvoetbalafdeling willen oprichten.

Laat deze verenigingen, de goedwillende vrijwilligers, niet in de steek, laat ze niet zwemmen. Acties van verenigingen komen als paddenstoelen uit de grond en ze zijn nog creatief ook, zoals in Delden waar de beide besturen van de plaatselijke voetbalverenigingen de handen ineen hebben geslagen en SVO Twickel hebben opgericht. Ga de Meidenvoetbalschool Twente nog meer ondersteunen en promoten en maak er een Oostelijk project van, neen nog beter een Landelijk project. Er liggen uitdagingen op dit terrein voor zowel Zeist en in dit geval ook voor de KNVB burelen in Deventer. Kom achter je bureaus vandaan en luidt het spreekwoord niet “smeed het ijzer als het heet is”?

De koepel NOC*NSF heeft in ieder geval wel adequaat gereageerd door de Oranje vrouwen de A-status te verlenen,waardoor speelsters die deel uitmaken van de selectie kunnen rekenen op een financiële bijdrage waardoor ze beter kunnen rondkomen.

Kom op KNVB, de tijd is er rijp voor, Nederland is er klaar voor: VROUWENVOETBAL MOET EEN APARTE TAK BINNEN DE KNVB WORDEN. DOE HET NU!

Foto’s: Sportfoto-Oost

Over