Headlines

Wies Bekhuis: “Olympische Spelen is mijn doel, maar nog ver weg”

Door op augustus 9, 2017

Wie is Wies Bekhuis?

Nou dat ben ik!? Ik ben een 15 jarig meisje (bijna 16) en woon in Tubbergen met mijn ouders en mijn zus. Volleybal is mijn aller aller grootste hobby!? Ik speel het al vanaf mijn zesde. Ik speel zaalvolleybal en beachvolleybal. Zaalvolleybal bij Dynamo Tubbergen en beachvolleybal bij Jeugd Oranje (Beach Team Nederland). Toen ik 10 jaar oud was ben ik geselecteerd voor de RTC (Regionaal Talent Centrum). Vanaf dat moment heb ik school gecombineerd met volleybal. Na de basisschool ben ik naar het Noordik Almelo gegaan omdat dit een LOOT-school is. Hier kan ik onderwijs combineren met topsport. Door bijvoorbeeld onder schooltijd te trainen. Ik zit nu in 4 vwo.

Ik zit in dames 2 bij de zaalvolleybal, mijn positie is diagonaal (aanvalster). En wij spelen 3e divisie. Ik zat vorig jaar ook nog in dames 1 bij Dynamo Tubbergen  maar doordat ik nu ook bij Beach Team Nederland (BTN) zit moest ik helaas dames 1 verlaten. Mijn positie was in dames 1 spelverdeler. Dames 1 speelt 1e divisie. Vorig jaar was mijn eerste jaar in dames 1 en dames 2. In dames 2 had ik een basis positie, in dames 1 speelde ik op het begin van het seizoen weinig maar aan het einde van het seizoen speelde ik best veel!

Bij BTN speel ik vaak 2e divisie, dat komt omdat er in het beachvolleybal een puntensysteem wordt gebruikt. Voor elk toernooi dat je speelt krijg je punten, hoe hoger je eindigt hoe meer punten je krijgt, en hoe hogere divisie je speelt hoe meer punten je krijgt. De punten worden elke keer opgeteld. Doordat wij minder punten hebben kunnen wij elke keer net geen 1e divisie spelen. Als wij eerste divisie spelen komt dat doordat wij die week ervoor de 2e divisie hebben gewonnen. Dan promoveer je. Maar omdat wij bij BTN (nog) geen vaste partner hebben, wisselen we elke keer van partner. Hierdoor kun je promoveren met de ene partner maar als je die week erop met iemand anders moet telt de promotie niet…? In het weekend van 12 augustus speel ik een ere divisie toernooi met mijn partner Beau Bruins Slot. Wij hebben namelijk de 1e divisie gewonnen!? Alle divisies op een rij, van laag naar hoog
3e divisie- 2e divisie- 1e divisie- eredivisie.

Beachvolleybal of zaalvolleybal?

Hier kan ik echt niet tussen kiezen. Het is heel erg verschillend maar allebei ook heel erg leuk!

Wat is het verschil?

Het verschil tussen beachvolleybal en zaalvolleybal is dat je met beachvolleybal maar met zijn tweeën bent en met zaalvolleybal heb je een heel team (ongeveer 9 speelsters). Bij zaalvolleybal heeft iedere speler zijn eigen taken (de taken in het veld worden verdeeld onder 6 personen), met beachvolleybal moet je alles kunnen (passen, zetten, aanvallen, verdedigen/blokkeren) omdat je maar met zijn tweeën op een groot veld staat. (8 bij 8 meter) Er zijn nog wel meer verschillen tussen beach- en zaalvolleybal maar dit zijn wel de grootste verschillen.

Wat zijn je belangrijkste successen tot nu toe?

Ik ben dit jaar (16 juli) samen met Elin Hoonhout, ook van Beach Team Nederland, Nederlands kampioen geworden onder de 17 jaar! En dit was ook nog eens het 2e toernooi dat wij samen speelden. Ook een belangrijk succes is dat Beau Bruins Slot, ook van Beach Team Nederland, en ik de 1e divisie hebben gewonnen. Wij hebben al 1 keer eerder de 1e divisie gespeeld, toen zijn wij 5e/6e geworden. Dit is een hele vooruitgang in hele korte tijd. Hierdoor mogen we eredivisie gaan spelen op 12 en 13 augustus in Hoek van Holland. Beau en ik hebben al wel vaker 2e divisie gespeeld.

Hoe belangrijk is je partner?

Voor mij heel erg belangrijk. Je moet het samen doen en als de communicatie of de taakverdeling bijvoorbeeld niet goed is, is het heel erg lastig spelen…

Ben je aangever of afmaker?

Omdat je maar met zijn tweeën bent en niet weet op de tegenstander gaat serveren. Heb je niet een taak. Je bent allebei zowel aangever als afmaker.

Hoe ziet je agenda voor de komende tijd eruit?

Ik ga nu doordeweeks ongeveer 3 dagen naar Den Haag. Meestal dinsdag, woensdag en donderdag maar het schema verandert af en toe. In het weekend speel ik altijd een toernooi, meestal op zondag. Dit schema houdt aan tot september. Dan is het beach seizoen afgelopen en begint het zaal seizoen weer. Ik ga dan ook verder met de beachvolleybal in Jong Oranje. Hoe mijn programma er dan uitgaat zien is nog niet duidelijk.

Olympische Spelen? Een doel?

Zeker weten. Maar dat is nog ver weg. Eerst stap voor stap beter en sterker worden! Maar daar heb je geduld voor nodig en dat heb ik niet zo haha.

Als het zou moeten om beter te worden zou je dan verhuizen?

Ja zeker. Ik ben nu al een paar dagen in de week in Den Haag, dus ik wen er al aan.

Hoe kijkt je naaste omgeving/familie tegen jouw tak van sport aan?

Mijn familie en vrienden leven allemaal heel erg mee. Ze zijn super enthousiast en ik krijg na elk weekend wel een aantal “appjes” over hoe het toernooi ging. Mijn ouders zijn de vaste supporters. Ze zijn bij (vrijwel) elk toernooi.

Wat doe je als het regent en koud is. Blijf je dan in bikini volleyballen?

Haha nee, dan doen we over ons bikinibroekje een legging en over ons topje een shirt. En als het heel erg koud is zelfs nog een thermo shirt.

Nederlandse vrouwenvoetbal, een reclame voor vrouwen die topsport beoefenen?

Ja, hierdoor komen de vrouwen ook een keer in de spotlights!

Wat vind jij van de berichtgeving over regio sporters in de pers?

Ik vind dat het belangrijk is dat sporters in de regio aandacht krijgen. Ook voor de verdere carrière. En alle sporters werken er heel erg hard voor zonder dat je het soms door hebt.

Is www.sportintwente.nl een gat in de markt wat de berichtgeving betreft?

Ja, ik denk het wel. Op deze manier zijn alle berichten over sport in Twente op één plek te vinden. Zo krijgen ook wat ‘onbekendere’ regionale sporters de aandacht die ze verdienen.

Over