Headlines

Nu nog de kers op de taart

Door op augustus 4, 2017

Het enige wat nog ontbreekt aan het EK succes van de vrouwen is de kers op de taart en die kunnen de speelsters van Oranje zondag in de finalewedstrijd tegen Denemarken zelf gaan zetten. Het zou een prachtige beloning zijn voor de speelsters die de afgelopen drie weken het vrouwenvoetbal op de kaart hebben gezet. Volle stadions als Oranje moest spelen en in de steden zelf een echte Oranje stemming met een heuse oranje mars vanuit het centrum naar de stadions. En dat zal komende zondag, wanneer er weer in het FC Twente Stadion wordt gespeeld, opnieuw het geval zijn, want de twaalfde man/vrouw kon wel eens zeer belangrijk gaan worden.

Van anonieme landgenoten zijn het nu plotseling bekende Nederlanders geworden, maar dan moet er nog wel even gewonnen worden van de Denen. De Denen die in de groepsfase weliswaar met 1-0 werden verslagen door een benutte strafschop van aanvoerster Sherida Spitse, maar toch is het oppassen geblazen, want het verraste vriend en vijand door in de kwartfinale de gedoodverfde kampioen Duitsland te verslaan.

Aan de instelling van de ploeg van coach Sarina Wiegman zal het echt niet liggen want, “onze kracht is dat wij net een familie zijn. Bij ons lopen geen speelsters rond die alleen maar aan hun eigen ego denken”.

Toen ik dat hoorde en las gingen mijn gedachten al uit naar 31 augustus en 3 september wanneer de heren van Oranje moeten trachten tegen Frankrijk uit en Bulgarije thuis een plaats op het WK 2018 in Rusland veilig te stellen. Gelukkig staat onze kleine generaal, Dick Advocaat, voor de troepen en die neemt geen genoegen met egotrippers of spelers die meer aan hun uiterlijk aandacht besteden dan aan het voetbal. En alleen daarom heeft hij al een boodschap aan alle jonge talenten. “Ik vind ze goed maar voor lofuitingen is het nog veel te vroeg”. En deze uitspraak werd nog eens onderstreept door de uitschakeling van Ajax in de voorronde voor de Champions League en die van PSV voor de Europa League.

Het zal nog een hele tijd gaan duren voordat Oranje bij de heren weer bij de subtop gaat behoren en al helemaal bij de top zowel op Europees als Wereld niveau. En tot die tijd geen fanzone, laat staan een oranje mars vanuit een speelstad naar het stadion. Een kers op de taart voor de heren? Ze moeten eerst eens beginnen om een goede bodem neer te leggen, want van daaruit bouw je aan een goede taart met slagroom en als laatste de kers.

Foto’s: Sportfoto-Oost

Over