Tom

Door op juni 12, 2017

Beste lezer,

Over het algemeen wordt door de echte wielerliefhebber de Giro mooier bevonden dan de Tour. Ikzelf volg de Tour al enige jaren. Niet dat ik de gehele middag voor de buis zit om wielrenners te zien fietsen naar de finish en er pas de laatste kilometers gekoerst wordt. Of dat ik 200 kilometer ga zitten wachten op een eindsprint de laatste 200 meter. Maar….. ben ik thuis, dan staat de buis aan!

En ook al houdt Mart Smeets vooral heel erg van zichzelf. Ik mis zijn kennis en kunde bij de avondetappe. Hij praat over sport zoals ik over mijn vrouw kan praten. Maar het gaat hier nu niet over mijn vrouw. Deze column gaat over Tom!

Tom heeft er namelijk voor gezorgd dat ik de Giro ben gaan volgen. De wielerliefhebbers hebben gelijk. Het is een fantastische koers. En ja….. dat komt omdat Tom op kop reed. En ja….. wat werd het spannend.
Maar we hebben in dit land inmiddels een punt bereikt dat we alleen met darten nog in de prijzen kunnen vallen. Alles wat we doen met een bal heeft wereldwijd niet veel meer met topsport te maken en ook Max gaat het dit seizoen in de formule 1 nog niet redden. Oké, we hebben Sven en Irene nog in de wintermaanden. Dat wel natuurlijk…….
Maar nu hebben we dus ook weer een wielerheld in ons kleine kikkerlandje. En hij heeft een mooie typische Nederlandse naam. Tom! Tom….. Dumoulin…..

Hij won op een manier zoals we dat in Nederland graag zien. Eerst verraden worden door zijn directe tegenstanders om ze daarna op het eind terug te pakken. Heerlijk!
Daar waar Tom namelijk netjes wachtte toen meneertje Nibali viel, koerste diezelfde Nibali voluit door terwijl Tom even van zijn fiets moest stappen.
Het is een ongeschreven regel dat er niet gekoerst wordt wanneer de leider in het klassement even een (grote) boodschap moet doen. Daar hadden Nibali en Quintana dus schijt aan!
Maar als er 1 ding in het leven is dat je ‘moet’ doen, dan is het dat wel!

Dan is het toch wel extra gaaf dat je deze 2 eikels een paar etappes later echt te kakken zet.
Vorige week had ik een verjaardag. Op een gegeven moment zegt mijn buurman: “Ik wil doen wat Dumoulin heeft gedaan”. Waarop ik vroeg: “De Giro winnen”?
“Nee, ik moet poepen”, antwoordde hij.
Tom gaat dus de geschiedenis in als de winnaar die de Giro won met een roze en een bruine trui.
En zo heb ik er dus sinds 28 mei 2017 een nieuwe held bij. En z’n naam is Tom!

Foto: Visschedijk

Over