Headlines

50ste Marathon, graag weer richting Buurse/Haaksbergen

Door op april 27, 2017

Dit keer eens geen column over het voetbal, maar over een sport die steeds door meer mensen, sportievelingen of niet, wordt beoefend, namelijk de atletiek en met name de lange afstanden zoals de hele en de halve marathon. En dan natuurlijk de oudste marathon van Nederland die van Enschede. Waar ik afgelopen zondag in weer en wind stond was het druk en gezellig met een dj die de atleten aanmoedigde, want op dat punt moesten ze nog naar Glanerbrug en weer terug naar Enschede.

En juist over dat gedeelte ging de discussie na afloop. Richting het grensdorp ging het nog wel, maar terug. Het was niet alleen de wind, regen en af en toe de hagel, maar vooral het vals plat dat er in zit. Maar kenners onder ons weten dat je richting Het Hogeland loopt en dat is nu precies waarover de discussie over gaat. Het zou te zwaar zijn, vooral aan het eind van de 42,195 kilometer. Maar ook het is te saai, terwijl er langs de weg genoeg mensen staan om je aan te moedigen.

En nu gaan er stemmen op om het parcours voor volgend jaar, de vijftigste in 71 jaren, weer te verleggen. Waarom, denk ik dan, grijp je niet terug op het mooiste parcours ooit, namelijk op dat van de jaren negentig. Toen ging het namelijk vanaf Het Diekman naar Buurse/Haaksbergen en net buiten Haaksbergen werd er gedraaid en ging men door een haag van mensen weer terug. En juist op dit parcours liep Marti ten Kate zij parcoursrecord. Je kon hem aanraken net als alle andere lopers en loopsters en als je dan in een dip zat werd je wel naar de finish geschreeuwd. Jarenlang heb ik op dit parcours verslag mogen doen voor de lokale omroep en de kabelkrant van Tubantia. Samen met de gehele nationale pers volgden we de lopers op een open auto c.q. in een busje. Waar zijn die mensen nu? Al jaren zie je geen nationale journalist meer in Enschede, zelfs teletekst heeft nog niet eens de uitslag. Wat zou de reden zijn? Ik denk niet alleen dat er nu voor het tweede jaar de nadruk op de vrouwen is gelegd, maar veel eerder dat het niet meer aantrekkelijk is om de race te volgen op een parcours dat alleen maar reacties oproept en geen belangrijke namen kent.

Ik zou zeggen ga weer terug waar je je successen hebt behaald, ga weer terug naar Het Diekman en laat de lopers weer richting Buurse/Haaksbergen gaan. Start en finish op de Van Deinselaan en omkleden kan mooi in De Diekmanhal met douches. En dan nog iets, als je dan toch teruggaat, neem dan ook eens een andere datum en ga net als vroeger gewoon weer in juli/augustus lopen. Het weer is een stuk beter, misschien moeten er wel weer douches onderweg geplaatst worden, maar maart wie bedenkt zo iets. Ja Londen hoor ik u al zeggen. Klopt maar daar hebben ze ook in de maanden juli/augustus hetzelfde weer.

Over