Headlines

Vrijheid van meningsuiting. Ook in het voetbal?

Door op april 20, 2017

Vrijheid van meningsuiting. Aan die uitdrukking moest ik in het afgelopen Paasweekend denken toen ik op internet, en later ook in de kranten, een bericht voorbij zag komen van een trainer die in een interview in een krant zijn mening had gegeven over de instelling van zijn spelers. In dat artikel gaf hij aan geen beleving te zien bij zijn spelers en dat sommigen nog brak waren van de avond ervoor. Ook hekelde hij de mentaliteit van zijn spelers. Zijn ongezouten mening werd echter niet gepruimd door zijn bestuur en de trainer werd op non actief gesteld. Volgens mij noemt men zo iets lik op stuk beleid. Jij doet wat ons niet zint dus barbertje moet hangen. En dat allemaal onder de noemer van vrijheid van meningsuiting. De trainer zit er niet zo mee, want na vijf en twintig jaar zou hij toch stoppen als trainer, hij hoopte alleen zijn spelers er mee te raken en wakker te schudden, maar ja, vrijheid van meningsuiting is schijnbaar ver te zoeken.

Zou dat misschien ook meespelen waarom de KNVB Louis van Gaal nog steeds niet heeft binnen gehaald? Ook hij heeft een uitgesproken mening en spuit ongezouten kritiek op hen die hem niet wel gezind zijn, maar moet dat een reden zijn om zo’n iemand niet aan te stellen? Juist deze mensen schudden ons wakker en vooral de beleidsbepalers in Zeist. Na ruim een maand is er nog altijd geen opvolger voor de ontslagen Blind en zijn ze nog steeds zoekende. Ook heeft de ontslagen trainer bij Bayer Leverkusen en voorheen trainer van Red Bulls Salzburg ook al geen trek in Oranje.

Welke trainer die geen blad voor de mond neemt blijft dan nog over. Misschien “De Kleine Generaal” onze aller Dicky Dick Advocaat? Of wordt het toch een duo-baan zoals ik woensdag in een gratis krant las. Namen werden ook al genoemd, namelijk Ten Cate en Gullit. Hoe kun je het bedenken zou ik zo zeggen. Een duo-baan op zo’n belangrijke functie. Oké, zij hebben wel internationale ervaring, maar zijn zij in staat om een bijna dood paard weer in galop te krijgen? Ik heb zo mijn twijfels, maar zeg nooit nooit. Wie weet gaat de KNVB kiezen voor de Kleine Generaal voor de troep met een uitgesproken mening en die de “rekruten” in het gareel krijgt maar vooral ook houdt. Een ding is echter wel zeker, wie van Breukelen ook aanstelt, misschien nog een doelman, kritiek zal er altijd zijn, maar dat hoort bij vrijheid van meningsuiting ook in het voetbal.

Over