Voetbal is oorlog en nu ook drugs….????

Door op april 12, 2017

Rinus Michels zij het vroeger al: Voetbal is oorlog, niet alleen op het veld maar ook rond het veld. Aan zijn woorden moest ik terug denken toen ik afgelopen donderdag voor de buis zat en ik plotseling bij de wedstrijd van FC Twente tegen PSV ME in de buurt van vak P zag verschijnen. Het voetballen ging gewoon door, maar in het stadion heerste paniek mede veroorzaakt door de omroeper van dienst die omriep dat iedereen het stadion moest verlaten. Over het hoe en waarom werd niets verteld. Bomalarm, terreurdreiging? Even later een correctie, dat iedereen mocht blijven behalve de mensen van vak P en die bleven gewoon zitten/staan. Ook nu weer geen toelichting.

Later zou blijken dat het om een geplande politie inval ging in vak P naar drugs en aanverwante artikelen. Op het veld bleef het rustig met in de slotseconde nog de verdiende gelijkmaker van Celina, maar buiten was het oorlog, zoals Michels het altijd al gezegd heeft. Was die paniek en oorlogsgeweld niet te voorkomen? Volgens de burgemeester en de politie niet, want volgens Onno van Veldhuizen was het belangrijk dat de troep opgeruimd moest worden. Welke troep vraag je je dan af. En wat vertelt hij maandag aan de gemeenteraad van Enschede “ik ging er niet over”. We zijn nu een paar dagen verder en er zit niemand meer vast alleen een tweetal blijft wel verdachte, of zo iets. Waarom dit allemaal vraag je je dan af. Sportief gezien had de FC een puntje gepakt na het debacle van een paar dagen eerder in wat later zou blijken het enige hoogtepunt in acht dagen voetbal voor de Tukkers, want zondag werd ruim van FC Utrecht verloren en een dag eerder degradeerde Jong FC Twente uit de tweede divisie.

Zit het dan wel goed met de basis bij FC Twente? Als je uit mag gaan van de beloften, dan heb ik zo mijn twijfels, maar als je dan weer naar de resultaten van de voetbalacademie kijkt gloort er toch weer hoop. Misschien lopen in de groepen onder de 17 en onder de 19 wel een paar Kluivertjes of Ligtjes rond die door kunnen groeien tot mooie pareltjes en briljantjes, maar voorlopig moeten we het doen met ingehuurde en ingevlogen Ünaltjes en Celinatjes. Hard werken aan een goede basis, laat de “oorlog” daar maar eens keer uitbreken en laat de scouts hun werk doen in een “gevecht” met scouts van andere clubs om een goede speler binnen te halen. Dan zal “onze” FC Twente weer die club worden die het was toen de landstitel werd behaald. Een club waar iedereen bang voor was, maar dat laatste was natuurlijk wel onder de bezielde leiding van krijger en opper bevelhebber Joop Munsterman.

Dinsdagavond werden we nog eens met de neus op de feiten gedrukt, dat voetbal oorlog is. Amper 100 kilometer hier vandaan werd de bus van Borussia Dortmund getroffen door een drietal explosies en om 22:00 uur maakte vak P bekend, dat hun supportershome een jaar dicht gaat. Zij hadden een brief ontvangen van Onno van Veldhuizen, die een dag eerder nog gezegd had, dat hij er niet over ging. Is voetbal dan toch niet alleen oorlog maar ook drugs?

Over