Vreugde in de sport, maar…….

Door op mei 30, 2013

Zaterdag 25 mei
Een historische dag in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal. FC Twente Vrouwen won voor 9000(!) uitzinnige toeschouwers in een rechtstreeks duel van mede koploper Standaard Luik en wist zo de eerste BeNe league kampioenschap op haar naam te schrijven. Dat ik daar als assistent-trainer deel van uit mocht maken was voor mij een bijzondere belevenis. Naast mij eigen voldane gevoel was het fantastisch om te zien hoe alle inspanningen van het hele jaar(en langer) er bij de meiden spontaan uitkwam. Juichende, schreeuwende, huilende speelsters, en dat omdat ze wisten dat ze beloond waren voor al hun gedane werk.

Woensdag 15 mei
Op de voetbalvelden van Rigtersbleek vind het afsluitende voetbaltoernooi plaats voor leerlingen van de Huizinghschool, een cluster 2 school voor leerlingen met spraak en gehoor problemen. Twee weken hebben ze training gehad van de studenten van het ROC Sport en Bewegen onder leiding van Geert Veldhuis. Het was zeker even wennen wat soms leuke “”incidentjes”” opleverde. Zo namen enkele leerlingen het wel heel letterlijk toen de trainer zei dat de backs naar binnen moeste knijpen! Maar ook hierin gold; de spelvreugde spatte er van af, winst of verlies telde niet, de leerlingen, leerkrachten en studenten van ROC genoten van ervan dat de leerlingen alles uit zichzelf haalden. Precies hetzelfde als de speelsters van FC Twente

Het moraal van het verhaal?
Topsport is het maximale uit jezelf halen! Dat deden de speelsters van FC Twente en dat deden de leerlingen van de Huizinghschool. Maar belangrijk is dat je ook de mogelijkheden krijgt aangeboden om het beste uit jezelf te halen. Voor de speelsters van FC Twente zijn prima voorzieningen getroffen. De leerlingen waren afhankelijk van de spontane toezeggin g van Rigtersbleek en van Geert Veldhuis van het ROC Sport en Bewegen, waarvoor hulde! Maar waar blijft de gemeente Enschede? Zij bezuinigen veel breedte en zorgsport weg met als triest dieptepunt het uit de taak ontheffen van Marjo Beekhuizen. Marjo, die alles uit zichzelf haalde(kenmerk van de topsporter!) om leerlingen met een beperking de bewegingsactiviteiten te geven die ze verdienen. Een grote leegte blijft achter in Enschede en ik hoop voor alle leerlingen met een beperking in Enschede dat ze snel bij hun zinnen komen, zodat we ook volgend jaar weer juichende leerlingen op sportvelden in Enschede tegenkomen.

Over