Afvallen met een junkdag

Door op mei 11, 2013

In de editie van de maand maart ben ik kort ingegaan over het gebruik van voeding bij het zogenaamde diëten en afvallen.  Je hoeft niet altijd van verkeerde voeding af te blijven.  Lees hieronder waarom.

Junkdag
Omdat diëten over het algemeen lastig vol te houden zijn, hoeft u bij het dieet niet helemaal van alle verkeerde voeding af te blijven. Dit kun je doen door middel van een junkdag. Tijdens de junkdag, waarvan u zelf mag bepalen op welke dag u die houdt, als het iedere week maar op dezelfde dag is, mag u eten en drinken wat u wilt. Wanneer dit op een normale manier gebeurt, komt u hier niet van aan. U zult de volgende dag wel zwaarder zijn, maar dit komt omdat u vocht vasthoudt omdat u tijdens de junkdag meer zout en kruiden binnenkrijgt. Tijdens de dagen na de junkdag verdwijnt het vocht uit uw lichaam en gaat het afvalproces gewoon door.

Zonder junkdag gaat het afvallen misschien iets sneller dan met de junkdag, maar door juist wel zo’n dag in te lassen, is het dieet geestelijk een stuk makkelijker vol te houden en wordt het einddoel makkelijker bereikt. Wanneer dit einddoel is bereikt, kan de junkdag zelfs uitgebreid wordt van bijvoorbeeld zaterdagmiddag tot zondagavond. Eenmaal op gewicht  kan ook door de week de goede voeding geleidelijk aan opgebouwd worden tot de normale hoeveelheid calorieën die u in kunt nemen zonder er van aan te komen. Je moet er wel voor zorgen dat we tijdens het diëten geen spiermassa verliezen.

Wanneer spiermassa afneemt, zal het lichaam minder energie verbruiken. Hierdoor wordt vetverbranding trager. Als dat gebeurt, kiest men er vaak voor om nog minder te gaan eten. Uiteindelijk kan de stofwisseling dan zo traag worden, dat u zelfs door nauwelijks meer te eten, niet meer zult afvallen.

Een dieet is voornamelijk geestelijk zwaar, omdat je de hele dag aan eten denkt. In het begin zul je last hebben van een hongergevoel. Dit gevoel verdwijnt na zo’n twee weken. Als u tijdens deze momenten uw lichaam niet geeft waar het om vraagt, namelijk voeding, zal het zijn eigen vetvoorraad aanspreken. En dat is uiteindelijk waar het om gaat.

Redacteur Sport- en gezonde voeding

Hilcosport Borne
Bernald Hilverink
www.hilcosport.nl

Over