Headlines

Oranje mist Olympische Spelen op één goal verschil

Door op mei 27, 2012
Nog nooit was het Nederlandse handbal zo dicht bij deelname aan een Olympisch toernooi. Na de fraaie 29-28 winst op Kroatië en het met 21-30 gewonnen duel tegen Argentinië van vandaag, lag een historische kwalificatie voor Oranje geheel in handen van Spanje dat in de slotwedstrijd van het OKT – vanuit Hollands perspectief gezien – moest winnen van, of gelijkspelen tegen Kroatië. Tot diepe teleurstelling van de selectie, de technische staf, begeleiding en iedereen die de Nederlandse sport een warm hart toedraagt, verloren de Spaanse dames vanmiddag echter met het kleinst mogelijke verschil: (10-12) 22-23.
Technisch directeur Ton van Linder direct na de uitschakeling vanuit Spanje: “Wat is dit zuur. We missen op één goal na de Spelen. Spanje speelde niet goed vandaag, maar ik heb wel de indruk dat ze er vol voor zijn gegaan. De teleurstelling is in de groep natuurlijk enorm. Ik zie veel verdriet om mij heen en sommige speelsters zijn naar buiten gegaan om deze klap te verwerken. Ik denk dat de ploeg en technische staf een enorm compliment heeft verdiend.
Na het tegenvallende WK in Brazilië van eind vorig jaar, zijn ze er in geslaagd om heel snel een team in goede vorm neer te zetten. Ook mentaal, want de speelsters hebben iedere wedstrijd tot aan de laatste minuut geknokt. Er valt hun helemaal niets te verwijten.” Het gevolg is, dat ondanks dit prima kwalificatietoernooi, niet Nederland maar Spanje en Kroatië aan de Spelen in Londen zullen deelnemen. De ploeg van Henk Groener kan zich, na een welverdiende vakantie, nu geheel gaan richten op Europese Kampioenschap dat van 4 – 16 december in eigen land wordt georganiseerd.
Nederland – Argentinië:
De Oranje-basis had aanvankelijk even tijd nodig om lekker in de wedstrijd te komen. De ploeg kwam met 3-0 achter, maar via Laura van der Heijden, Debbie Bont, Danick Snelder en Pearl van der Wissel kwam Nederland daarna op een 3-4 voorsprong. De Argentijnse dames haakten bij 4-4 nog één keer aan, waarna de Hollandse meiden steeds beter in hun spel kwamen en langzaam een voorsprong uitbouwden. Bij 5-8 (14”) kwam Yvette Broch in het veld en haar eerste balcontact leverde meteen een doelpunt op. Ook de volgende twee scores kwamen van de lange cirkelspeelster die goed door haar teamgenoten werd vrijgespeeld.
Bondscoach Henk Groener kon vrijuit doorwisselen en bracht na twintig minuten bijvoorbeeld keepster Larissa van Dorst voor Marieke van der Wal. Een geconcentreerd spelend Oranje ging door met scoren via treffers van onder andere Estavana Polman en wederom Yvette Broch (2 x). En hoewel Martine Smeets nog net voor het rustsignaal tegen een tijdstraf opliep, kon een tevreden Nederland met een 9-15 stand de kleedkamer opzoeken.
Na de hervatting ging Oranje door met niet altijd even mooi, maar wel effectief handbal. Bij 12-20 stond er voor het eerst een verschil van acht op het scorebord. Toch lukte het Oranje niet om die marge verder te vergroten dan maximaal tien doelpunten. Daarvoor maakte het team net even teveel aanvalsfouten. Met nog een kwartier te spelen maakte Nycke Groot de 17-24, gevolgd door twee fraaie treffers van Angela Malestein; 17-26. In de slotfase kwam ook Diane Lamein nog binnen de lijnen, maakte drie doelpunten waarvan twee van 7 meter en inclusief de laatste score voor Oranje op dit uistekend gespeelde OKT; 21-30

Over

Reacties